30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Скандал преди избори: Съветничка на Льо Пен се оказа руски агент

Крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен е подложена на тотален обстрел заради бивш модел и предполагаем руски „агент за влияние“, който сега е съветник на формацията, стремяща се да състави следващото правителство на Франция.

Става въпрос за 34-годишната Тамара Волохова. Тя предизвиква особен смут у крайнодясната партия, защото обеща да забрани на имигрантите с двойно гражданство да заемат ключови длъжности, ако дойде на власт.

Как стана ясно всичко това?

С въпрос от председателя на „Национален сбор“ Жордан Бардела, считан за бъдещ премиер на Франция, към настоящия министър-председател Габриел Атал: „Бихте ли поставили франко-руснак начело на атомна електроцентрала? Не смятате ли, че това е тема от национален интерес?“. Атал директно посочи името на Волохова. Каза, че тя е московски модел, станал съветник по сигурността на „Национален сбор“ в Европейския парламент, а също така е бивш личен асистент на Льо Пен.

В сряда френският министър на вътрешните работи Жералнд Дарманен заяви, че предложената от „Национален сбор“ политика за длъжностите на двойните граждани е дискриминационна и ще „раздели нацията“.

„Не ми харесва този начин на филтриране на французите“, каза той. Според него това ще дискредитира три милиона французи, които имат още американско, алжирско, португалско и мароканско гражданство.

Тамара Волохова става френски гражданин през 2020 г. въпреки изтеклия доклад на DGSI – службата за вътрешно разузнаване на Франция, който я определи като заподозрян „агент за влияние“, работещ за Русия на Владимир Путин. „Оказва се, че тя е франко-рускиня, че присъства на срещи при закрити врата с поверителна информация за войната в Украйна“, заяви Атал, като заби пирон в ковчега на Жордан Бардела. Бардела отговори: „Тук не става дума за атомна електроцентрала“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини