16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.

Скандал във Венеция: Израелската артистка застана зад Палестина

Израелският павилион на Венецианското биенале няма да бъде отворен, докато не бъде прекратен огънят и не бъдат освободени заложниците, задържани в ивицата Газа. Това съобщи артистката, избрана да представи страната на международния форум тази година, Рут Патир. Най-популярното световно събитие за съвременно изкуство трябва да бъде официално открито само след дни, в събота 20 април. Но израелският павилион ще остане затворен в знак на протест срещу войната – докато споразумение не бъде постигнато.

„Художникът и кураторите на израелския павилион ще открият изложбата, когато бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците“, се казва на табела, поставена във вторник на прозореца на израелския павилион. А в момента италиански карабинери охраняват мястото, тъй като районът е заобиколен от активисти в подкрепа на Палестина.

Видео инсталацията на Рут Патир, наречена (M)otherland, трябваше да бъде открита в събота в националния павилион на Израел. На своя уебсайт обаче Патир пояснява, че тя и кураторите „избират да заемат позиция в знак на солидарност със семействата на заложниците и голямата общност в Израел, която призовава за промяна.“

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img