12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Скандалът с частната детска болница (ОБЗОР)

Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение. Това каза пред БНР адвокат Мария Шаркова – член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.

В сряда служебният премиер Димитър Главчев разпореди решението на правителството му за размразяване на проекта за частна болница „Мама и аз“ с педиатрично отделение, взето ден по-рано, да бъде отменено. Направи го след появилите се бурни политически и експертни реакции против това решение. В същото време проектът за Национална детска болница все още се бави.

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Решение на тъмно

„Това решение дойде преди множество почивни дни, на тъмно, без никаква предварителна информация, включително информация към обществото за поредното лечебно заведение, което ще бъде построено на територията на град София, където според приетия наскоро анализ на здравните нужди за страната – в София има излишък на болнични легла с изключение на педиатрични и легла и легла за продължително лечение. При това положение – защо има одобрение на подобен проект – ние не знаем. Всичко беше в условията на едно информационно затъмнение“, отбеляза адв. Шаркова.

Румен Радев реагира остро на изграждането на частна детска болница в София

От съобщението на правителството стана известно, че „ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет“. Посочено е, че ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от служебния министър на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев служебният министър на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста.

Адвокат Мария Шаркова

„Министър-председателят не вярвам да разписва определени решения като селски кмет, които просто му ги подават, а той поставя подписа си. Би следвало да се запознава с документите, които съпътстват вземането на това решение. Какви са тези документи – ние от Обществения съвет ще настояваме да станат публични, за да можем да се запознаем с всички анализи“, коментира адв. Шаркова, като бе категорична, че обществеността трябва да бъде запозната с обстоятелствата.

И Пеевски нападна Главчев за частната детска болница

Председателят на Обществения съвет проф. Иван Литвиненко заяви по БНТ в същото време, че според него изграждането на частно детско лечебно заведение не е вариант дори при забавянето на създаването на специализирана държавна болница.

Според адв. Шаркова привидно се изразява подкрепа за този проект, но всъщност се изпращат послания, които са напълно противоречиви.

Кадровият въпрос и частният интерес

Адв. Шаркова смята, че откриването на една частна болница, в която има педиатрични структури, ще задълбочи кадровия проблем, който съществува и в момента. Освен това една частна болница няма да работи в обществен интерес, в интереса на децата и подобряване на детското здравеопазване, а ще работи в частен интерес и той е свързан с това, че разкритите структури обикновено се избират да са по-рентабилни, финансово изгодни клинични пътеки, както и да се приемат не толкова тежки случаи, при които лечебното заведение няма да губи финансови средства, подчерта адв. Шаркова.

„Националната детска болница не е просто една сграда, която трябва да бъде построена. Това е концепция, свързана с развитието на детското здравеопазване, което има множество проблеми. Идеята на изграждането на детската болница е да се решават проблеми в детското здравеопазване и работещите в нея да участват пряко в решаването на тези проблеми“, обясни адв. Мария Шаркова.

Кадри се изграждат много трудно и тук говорим за високо специализирана дейност, за трето ниво последното, с най-добрите специалисти, с компетенции, които позволяват решаване на най-трудните казуси, каза проф. Литвиненко.

Христо Хинков

Решението не е да се спре строежа на частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавната. Това пък каза по bTV проф. Христо Хинков, здравен министър от редовното правителство на акад. Николай Денков. Националната болница е много стар проект на държавата, който за съжаление се движи много тромаво – както апропо всички държавни инициативи. Тук виждаме ясно, как частната инициатива е много по-гъвката и попълва дупките, които държавата не може, коментира проф. Хинков.

Проблемът с обществените поръчки

Според проф. Хинков обществото има нужда от Национална детска болница и това е било обявено като национален приоритет от депутатите. „Но за съжаление като държавен обект тя не е равнопоставена на една инвестиция, която дадена частна инициатива може да направи“, изтъкна той. Изграждането на Националната детска болница се бави заради множеството обществени поръчки, които се обявяват и след това се обжалват от несъгласните с взетите решения.

„Но за съжаление Законът за обществените поръчки казва, че всяка една поръчка може да се обжалва, така че аз очаквам строежа на тази болница да се забави много повече, в сравнение със срока за изграждането на една частна детска болница“, призна проф. Хинков.

Проф. Хинков смята, че разрушаването на съществуващите стари сгради, разположени на предвидения за изграждането на държавната болница терен, ще започне скоро, защото съдебните процедури са приключили. Според него обаче депутатите трябва да вземат решение за пряко договаряне на всички дейности, свързани със строежа на Националната детска болница.

„Частната инвестиция не се съобразява със Закона за обществените поръчки и може да изгради една такава болница за две години. Проблемът е, че дори когато частните болници използват обществен ресурс, те не обявяват обществени поръчки. Това е решение на парламента. Тук има някаква демагогия – от една страна казваме, че имаме нужда от държавна болница, а от друга страна даваме възможност на частната инициатива да се осъществява безпрепятствено“, каза още бившият здравен министър.

Миналия октомври парламентът – при второто гласуване на промени в ЗОП, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, освободи частните болници от задължението да провеждат обществени поръчки. В резултат, на 24 април т.г. Европейската комисия обяви, че предприема процедура срещу България за неизпълнение на законодателството на ЕС за обществените поръчки. Процедурата е свързана именно с изключването на частни болници от правилата за обществените поръчки, дори когато те са частично финансирани от бюджета.

На въпроса защо е спрял проекта за частната „Мама и аз“, проф. Хинков отбеляза, че той е дошъл в края на мандата му и е решил, че е най-добре наследникът му да се занимава с този сериозен въпрос. Бившият здравен министър смята, че самият инвеститор ще преосмисли решението си и може да поиска разрешение за изграждане на многопрофилна болница, но без педиатрично отделение. А политическите нападки към служебния кабинет определи като предизборно говорене.

Така и стана – „Търговска лига“, обяви, че се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Според компанията обаче, нито проектът, нито решението за новата болница „Мама и аз“ въобще имат за цел създаването на някаква „национална частна детска болница“, а само 40 педиатрични легла.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img