13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Скандалът с „Патриарха“ се разраства


Проблемът с безумното стесняване на платната за движение по „Патриарха”, „Витоша” и „Фритьоф Нансен” заради велоалеи и нова организация на паркирането се задълбочава.

„София няма генерален план за организацията на територията на Столична община – той е от 2011г. със срок от 5 години. Няма съгласуване и с институциите на МВР”, скочи Диана Русинова от сдружение Европейски център за транспортни политики на брифинг в събота. Тя обясни, че в Генералния план за организацията на територията на Столична община от 2011 г. в чл. 14 пише, че срокът на действие е 5 години.

„Сега питам София има ли генерален план и те могат ли да се позовават на него? Освен това през 2016г. и 2021г. трябва да има актуализация на плана, сега трябва трета актуализация”, категорична е Русинова.

„Къде е документът с всички съгласувания от МВР, че те са дали съгласието си за този проект”, попита Диана Русинова.

„Отваряме Наредбата за проектиране и планиране, там пише, че възложителят съгласува промените със съответните органи на МВР в рамките на месец. Срокът не е минал. СДВР чрез министъра на вътрешните работи да излязат и да кажат дали са дали съгласие за реорганизацията на бул. „Витоша” и „Патриарха”, касаещи ул. „Фритьоф Нансен”, призова Русинова.

Още днес от сдружението са внесли сигнал в СДВР за разследване на всички факти и обстоятелства свързани с това разрешително.

Те са внесли и искане до Административен съд София град. Те от своя страна призовават СДВР да извършват проверка и да предостави информацията до понеделник.

Диана Русинова заяви, и че протоколът от 9 април 2024г. от заседанието на транспортна комисия в Столична община е съмнителен.

“Забележките по него са, че имаме съмнения, че той е непълен и със съмнително съдържание. Смятаме, че оригиналният протокол от Столична община не отговаря на този, който е разпространен в публичното пространство, защото на 7 стр. изречението остава недовършено и на 8 стр. следват подписи”, заяви Русинова.

Тя обясни, че трябва да има печат на проектанта, ЦГМ, печат на СДВР, обяснителна записка и протокол.

„Всичко се оставя и има месец за възражения. Без този месец плюс това те нямат право да правят нищо”, добави Русинова.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img