- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Скандали заради миньорите тресат сглобката

Стачката на миньорите ерозира сериозно отношенията между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Ако лидерите на зърнопроизводителите след преговори с премиера Денков бързо склониха да убедят своите да свалят знамената, изглежда с работниците от въглищните централи няма да е толкова лесно. Дори напротив, напрежението опасно нараства и е на крачка да взриви правителството.

Мила МИЛЕНЧЕВА

Сред партиите, подкрепящи правителството, и с просто око се виждат сериозни противоречия. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов начинът на преговори от страна на ПП-ДБ с енергетиците е изключително грешен. „Така арогантно не може да се комуникира с протестиращите, те са български граждани“, отсече той и дори подхвърли, че изобщо нямало да го докара дотук, ако той бил премиер.

„Преди три години оставихме План за възстановяване, да има плавно, поетапно закриване. Сега министърът и премиерът не ни канят на среща. Бих казал на протестиращите да не влизат и да не блокират града. При добра комуникация може да се защитят много от техните права“, допълни лидерът на ГЕРБ. Според него в плана са набутали фирмите си и това е направило впечатление на протестиращите. „Това са хора, приели се като най-великите, най-знаещите, най-можещите“, удари по „Промяната“ Борисов, който получи знакова подкрепа и от Делян Пеевски. „Не може да има протести и липса на диалог“, реагира и депутатът от ДПС, който се намеси и при стачката на зърнопроизводителите. Според Пеевски няма проблем със сроковете в Плана за възстановяване и устойчивост, ако реално парите се насочат към нещо, което ще даде работни места, но не във фотоволтаици и паркове, както е било заложено в проекта.

Гневни миньори и енергетици в продължение на дни затвориха ключови пътни артерии в страната – блокираха магистрала „Тракия“ и „Струма“, Прохода на Републиката, международния път Русе–Свиленград при Гълъбово. Протестиращите се приготвили списък от 6 искания, сред които да бъде предоговорен Планът за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“, да се гарантира работата на ТЕЦ-овете в пълен капацитет до 2038 година, да се изработи енергийна стратегия, да бъде отложена либерализацията на енергийния пазара за битови потребители до достигането на средноевропейските нива за енергийна бедност.

Междувременно от Министерството на енергетиката публикуваха на сайта си териториалните планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Премиерът Денков твърди, че не се затварят мини и ТЕЦ-ове, а целта е да вземат 4 милиарда лева от ЕС. ТЕЦ-овете ще бъдат заменени със соларна и вятърна енергия, а природата ще е опазена.

Истината обаче е, че производството на ток от въглища ще бъде свито четири пъти до 2030 г. Това означава, че няма да остане работеща централа. В плановете не е посочено как точно и в какви срокове отпадналите мощности ще бъдат заместени с други. Новите ВЕИ, за които се говори, са с непостоянно производство, което е много рисково за енергийната сигурност на страната. В плановете се посочват няколко алтернативи на въглищата. Едната са фотоволтаичните централи, но те не са постоянен източник на енергия. През зимата логично ще произвеждат по-малко ток, потреблението е по-голямо и може да има недостиг. Друга възможност са вятърните електроцентрали, обаче Стара Загора, Кюстендил и Перник не са сред областите, подходящи за производство на такава енергия. А в Перник и Кюстендил не е възможно дори частично заместване на енергията от двете въглищни централи там.

За Кюстендил се споменава, че има в изобилие геотермални извори, които да се използват, но се пропуска, че те са нискотемпературни и стават основно за СПА. В плановете изобщо не е посочена прогноза за повишеното потребление на ток в транспорта, което ще се случи с масовото навлизане на електромобилите.
Закриването на ТЕЦ-ове и мини ще засегне 27 000 души, дори да искат да се преквалифицират, това ще е трудно начинание, защото в районите липсва алтернативна индустрия. В крайна сметка нова армия от безработни ще се отправи извън границите на България.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -