- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Унизиха инвалиди на местните избори


19 лица с увреждания и инвалиди от шуменското село Студеница обмислят да съдят България в Страсбург, тъй като е нарушено тяхно основно човешко право и са били лишени от възможността да гласуват на първия тур на изборите на 29 октомври. Въпреки че са подали заявления в община Хитрино, инвалидите не са били посетени от Подвижна секционна избирателна комисия (ПСИК). От 23 заявени адреса на хора със затруднено придвижване и здравословни проблеми, са посетени едва четири адреса. Така лишаването на инвалидите от право на глас гарантира изборната победа на кандидата на ПП-ДБ Назифе Фикри със само 5 гласа. Любопитна подробност е, че повечето от ощетените избиратели са роднини на конкурентния кандидат за кмет Гюнай Хакъ, издигнат от ДПС.

Галина ГАНЕВА,
специално за „Филтър“

„Ако съдът в България не постанови решение за касиране на изборите поради лишаване на избиратели да гласуват, което е тяхно конституционно право, ще отнесем въпроса в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Вече разговарях с юристи. Имаме достатъчно основание, ако не сме удовлетворени от решението на българските съдебни органи – заяви за „Филтър“ Гюнай Хаккъ. – Мои близки хора – майка ми, вуйчовците ми, лели и други роднини, не можаха да гласуват за мен. Сигурен съм, че ПСИК умишлено ги е пренебрегнала, за да спечели опонентът ми. Майка постоянно плаче, чувства се виновна. Готови сме да стигнем до Европейския съд, каквото и да ни струва това“, категоричен бе Хаккъ.

При такова голямо нарушение на изборни права на граждани трябва да се очаква справедливо решение и от българските съдебни власти. В противен случай има основание за образуване на дело в съда в Страсбург по скандалния казус, категорични са юристи. Това обаче е възможно едва след постановяване на решение от български съд и финализиране на делото у нас.

Гюнай Хакъ

В жалба до Административен съд в Шумен ощетеният кандидат за кмет твърди, че при провеждането на изборите в селото са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс, които опорочават изцяло изборния процес и общия резултат от изборите. „Моля да постановите решение, с което да обявите избора за кмет на с. Студеница за недействителен и да отмените като незаконосъобразно решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в село Хитрино“, пише в жалбата, предоставена на в. „Филтър“. В документа се уточнява, че в ОИК са входирани 19 жалби на избирателите, които не са гласували на първи тур, тъй като ПСИК изобщо не ги е посетила в домовете, независимо че имената им са включени в избирателните списъци. Причината за елиминирането им засега е неизвестна.

„Тъй като съм трудно подвижна и с увреждания, бях в болница. Подадох съответно заявление и бях вписана в списък на избирателите. В изборния ден не съм напускала дома си. До 22 часа очаквах Подвижната комисия. За съжаление комисията изобщо не дойде в дома ми и аз бях лишена от законното си право на избор. Като майка не успях да гласувам за собствения си син“, пише в жалба майката на кандидат-кмета Хаккъ Фатме Ибрям. С почти същото съдържание са и жалбите на останалите 18 пренебрегнати гласоподаватели. Те настояват ОИК да извърши проверка и след като се увери, че са извършени нарушения на изборните права да предприеме съответните законови мерки. Избирателите са повече от категорични, че непосещаването на адресите от ПСИК е грубо нарушение, което опорочава проведените избори на 29 октомври. Те не са гласували за кмет на община, кмет на кметство и общински съветници. Юристите допълват, че в случая се касае за престъпление против политическите права на граждани.

С въпрос защо тези 19 избиратели с увреждания в селото, от които повечето са роднини на кандидат-кмет не са посетени, потърсихме коментар от представител на ОИК в Хитрино. „Получихме жалбите от тези избиратели. Запознати сме със случая. Ще бъде взето решение по всички подадени жалби. Проверка ще бъде извършена. ОИК ще се произнесе в законоустановения срок“, заяви Веселина Маринова, секретар на ОИК.

От предоставите ни документи за справка става ясно, че при наличието на внушителен брой заявления – 130, за гласуване с подвижна избирателна кутия общинската администрация в Хитрино е преценила сформирането само на една ПСИК. Преди изборния ден е връчен и маршрутът, по който същата е трябвало да осъществи гласуването. Предвидени за посещение са домове в 13 села, като 23-ма са избирателите с проблеми в с. Студеница.

„Недопустимо е при такъв огромен брой избиратели и големи разстояния между отделните населени места в общината да бъда сформирана само една ПСИК. ОИК е длъжна да следи за работата и дейността на ПСИК“, уточни пред „Филтър“ бившият кмет на община Никола Козлево Турхан Каракаш, член на Районна избирателна комисия преди години.

Имаме отношение към работата на ПСИК, но не и да ги следим. Не може да изпратим след тях кола. Членовете на ПСИК са длъжни да посетят всички адреси. Задължително всички, без изключение. Затова в ПСИК се включват представители от всички партии , обясни член от ОИК-Шумен. Според него комисията е отговорна единствено пред избирателя защо не са посетили дадени адреси, уточни той.

„ПСИК са длъжни да посетят всички адреси в избирателния списък. Като следва да им се осигури транспорт и охрана от кмета на общината. От изключително значение в случая е какви обстоятелства са отразили в документацията. Ако има неверни данни, това вече е основание за разследване от прокуратурата“, категоричен е и адвокат Веселин Пенчев.

Не така добросъвестно изпълняват задълженията си от ПСИК в Студеница. „Комисията пристига в селото в 20.45, когато изборният ден е приключил. Така да гласуват успяват само четирима избиратели от включени в списъка двадесет и трима“, става ясно от документите по случая, внесени вече в Административен съд Шумен.
„Ако тези 19 души бяха упражнили конституционните си права да гласуват, резултатът от избора щеше да бъде друг. Пренебрегването им е умишлено, още повече че са мои роднини“, обобщава с възмущение от ситуацията Гюнай Хаккъ. Кандидатът на ДПС обвини директно за „неудачното решение“ общински чиновници в Хитрино. Според него временно изпълняващият длъжността кмет непрекъснато е контролирал работата на ПСИК, променял е маршрута.

Срещу допуснатите съществени нарушения на изборния процес са реагирали обаче от Секционната избирателна комисия (СИК) в селото. Четирима – председателят, зам.-председателят и членове, са подписали протоколите с особено мнение, като изрично са посочили, че 19 избиратели са лишени от правото да гласуват. В същото време е допуснато да гласува лице, което изобщо не фигурира в избирателния списък.
Така се стига до христоматиен случай, който може да влезе в учебниците на бъдещите юристи. Накърнени са основни конституционни права на гражданите с лишаване от право на упражнява на глас. Възпрепятствани са. По-голямо нарушение от това няма. Има нарушение на Конвенцията за правата на човека и чл. 10 и чл. 42 от Конституцията на Република България. При тази малка разлика нещата биха били различни. Все пак разликата между двамата кандидати не е 40/50 гласа, а само 5. Необходимо е провеждане на нови избори точно с оглед на малката разлика. Отделен е въпросът как съдът анализира фактите. Тук е място и за т.нар. необходимост от въвеждане на конституционна жалба – правото на български гражданин индивидуално да сезира Конституционния съд с жалба за защита на основни граждански права, залегнали в Конституцията, когато са погазени от трети лица. Възможно е засегнатите лица да сезират както прокуратурата, така и Европейския съд за правата на човека.
Междувременно административното дело по жалба на загубилия кандидат-кмет срещу решение на Общинската избирателна комисия в Хитрино за избор на опонента му е насрочено в Административен съд-Шумен. Подвижната избирателна комисия не е посетила и осем избиратели в близкото село Изгрев. По тази причина загубилият кандидат-кмет Тунчер Фикрет също обжалва изборния резултат. По време на започналия съдебен процес в Административния съд в Шумен при разпита на свидетели стана ясно, че комисията била насочвана от временния кмет на селото кои домове да бъдат посетени и кои не. Адвокат Ахмед Джамбазов от Общинската избирателна комисия заяви, че и в двете села е трябвало да бъдат назначени повече подвижни избирателни комисии, за да се обхождат всички адреси. И да не бъдат лишавани хората с проблеми от избирателни права.

 

Адвокат Даниела Русева:
Изборите трябва да бъдат касирани

Има основание за касиране на изборите в с .Студеница. Нарушено е активно избирателното право на 19 гласоподаватели по чл. 42 от Конституцията на Република България. Съгласно този текст всеки български гражданин има право да гласува. Това негово право трябва да се гарантира от държавата и общините. В конкретния случай това право не е било гарантирано от Подвижната избирателна комисия, както и от Общинската избирателна комисия в Хитрино. Сформирана е само една избирателна комисия, при положение че е имало много хора, подали заявление да гласуват чрез Подвижна избирателна комисия.

За сравнение, в община Шумен подвижните секции бяха четири. И не е имало такъв проблем, всички, които са заявили желание, осъществиха правото си на вот.
Решението на Административния съд в Шумен може да се обжалва пред Върховния административен съд.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -