25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Слави се връща в голямата игра


Слави Трифонов се очертава като ключов играч в политиката след изборите на 9 юни. Партията му „Има такъв народ“ ще постигне повече от задоволителни резултати според социолозите, а самият Трифонов ще бъде сред най-ухажваните партньори за бъдеща коалиция, която се очаква да бъде инициирана от ГЕРБ и ДПС.

Слави ще се окаже в ролята на kingmaker, който ще оказва влияние с подкрепата или противопоставянето си на определени политически процеси. През последните девет месеца ИТН извлече значителни дивиденти от управлението на „сглобката“, което бе белязано от битки за власт и корупционни скандали. Хората на Трифонов поддържат твърда линия от самото начало особено срещу Кирил Петков, който все повече се възприема като имиджова щета за „Промяната“ заради купищата неизпълнени обещания и спорно лично поведение. Последователността в следването на тази линия, която намира все по-голяма подкрепа, изважда отново ИТН на авансцената на голямата политика, силите в която предстои да бъдат прегрупирани.

Притеснението на лидерите на ГЕРБ и ДПС е, че успешният шоумен е непредвидим, авторитарен, трудно консенсусен и често неконтролируем. Затова от двете партии на статуквото отсега обмислят подписване не само на коалиционно споразумение между бъдещите партньори, но и приемането на програма, която да бъде подкрепена от всички.

Слави Трифонов демонстрира завидно дълголетие като фактор в шоубизнеса. Сега се задържа вече няколко години и в политическия живот на страната. Преди да влезе директно в политиката, той бе инициатор за падането на правителството на Жан Виденов през 1997 година, а песента му „Пътнико свиден, пътнико off“ се възприема като химн на масовите тогава протести. Позициите, които дълги години изразява със сценаристите си в „Хъшове“, често променят масовата представа за отделни политици. За да се стигне до 2021 година, когато ИТН предложи кабинет, от който обаче Трифонов се отказа.

Мнозина обясняват успеха му с точното сечение, което постига с изявяване на категорични обществени позиции в комбинация с патриотизъм и чалга. Не на последно място е фактът, че той е self made, което не поражда съмнения, че успехът му е програмиран от някой друг.

Доказателство за амбициите на ИТН да влезе отново в голямата игра е изненадващата поява на Трифонов в залата в спортния комплекс С.И.Л.А. в Пловдив, където се събраха над 1000 симпатизанти на шоумена. „Филтър“ припомня, че на последните парламентарни избори на 2 април 2023 година за ИТН в Пловдив гласуваха 5664 души. Последното показва, че на този вот Дългия може сериозно да подобри резултата си от 4,9% подкрепа в Града под тепетата. А интересът е лакмус и за все по-сериозната сила, която акумулира „Има такъв народ“, чийто лидер Трифонов води две листи – в Плевен и в 25-и многомандатен избирателен район в София.

Теодора КРЪСТЕВА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини