14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

След фалшива тревога! Учат тунел „Ечемишка“ да различава какво гори

„Умните“ тунели по магистралите ще бъдат научени да разпознават дали нещо гори, за да не вдигат фалшива аларма за пожар. Мерките ще бъдат взети, след като в понеделник противопожарната известителна система на тунел „Ечемишка“ се активира, без нищо в него да гори.

„Внимание, дами и господа. В момента имаме спешен проблем. Моля, използвайте обозначените пътища за евакуация. Молим ви, не блокирайте изходите“ чули шофьори и пътници, които пътували през това време в тунела. Спокойният с цел да не паникьосва глас от записа съпровождал движещите се бавно заради задръстване по цялата 820-метрова дължина на съоръжението, провокирано от интензивен трафик сутринта в понеделник. Проверка впоследствие показала, че съобщенията са възпроизвеждани автоматично от системата, която се активирала заради твърде високото съдържание на изгорели газове в тунела. Алармата вдигнала на крак дежурните в контролния център на тунела, които веднага извършили проверка на всички системи за видеонаблюдение и установили, че нищо не гори.

Ще проверяват настройките на системата

Съгласно наредбата за проектиране на тунелите, която е в сила отпреди модернизацията на двете тръби на „Ечемишка“ (2018 и 2022 г.), алармените нива на всички сензори за детекция на аварии се проверяват периодично за правилна реакция в граничните стойности, на които са настроени. В случая сензорите ще се тестват, за да се разбере дали са били настроени твърде консервативно, или през тунела по това време са минали МПС с неизправни двигатели и изпускателни системи, което е довело до прекомерна задименост в съоръжението, сходна с тази при пожар. Съгласно наредбата вентилационната система на тунела също подлежи на периодична проверка с цел да се установи дали ефективно отвежда изгорелите газове навън.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ се извиниха на пътуващите за създаденото безпокойство. Оттам успокоиха, че в тунела има 24-часово видеонаблюдение, системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, енергоефективно осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент. Тунелът има и система за отвеждане на запалими и токсични течности от пътното платно.

Източник: „Телеграф“

 

Последни новини

- Реклама -