13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

След мащабни изследвания: Гинко билобата подпомага възстановяването след инсулт

Екстрактът от биомасата на реликтовото растение гинко билоба значително ускорява и подобрява рехабилитацията на пациенти, които са получили инсулт в резултат на попадане или образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове на мозъка, съобщи пресслужбата на Американската сърдечна асоциация (AHA), цитирана от БГНЕС.

Нашите опити показаха, че вероятността пациентите да се възстановят е с 20% по-голяма, когато са получавали инжекции с веществото GDLM, активната съставка в екстракта от гинко. Предполага се, че това вещество подпомага оцеляването на мозъчните клетки, като разширява кръвоносните им съдове, стимулира притока на кръв и повишава устойчивостта на невроните към недостиг на кислород, казва Уанг Ансин, доцент в Столичния медицински университет в Пекин (Китай), чиито думи са цитирани от пресслужбата на AHA.

Медиците са стигнали до този извод в рамките на мащабни клинични проучвания, в които са участвали над 3000 пациенти, лекувани в сто медицински центъра в различни региони на Китай. По време на този експеримент половината от участниците в изследването са получавали стандартна терапия за исхемичен инсулт, а останалите пациенти в допълнение са получавали инжекции с веществото GDLM в продължение
на две седмици.

Учените наблюдавали промените в здравословното състояние на доброволците през следващите три месеца и проследили колко бързо и добре се възстановяват когнитивните им умения и способността им да контролират движенията на крайниците си.

Сравнението на тези показатели за двете групи пациенти показало, че инжектирането на веществото гинко биомаса значително подобрява рехабилитацията на пациентите както в краткосрочен, така и в средносрочен план.

 

Снимка: Pixabay

Последни новини

- Реклама -