25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Служебният министър на отбраната ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на ЕС в Брюксел

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Министрите на отбраната ще обсъдят подкрепата за Украйна и отбранителната готовност на Съюза. В сесията за Украйна ще се включат генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

На заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана министрите ще дискутират резултатите от дългосрочния преглед на Агенцията, както и потенциалните възможности за сътрудничество при изпълнение на приоритетите на ЕС за развитие на отбранителните способности.

Столтенберг в София: НАТО трябва да е готово за продължителен конфликт

На следващия ден министърът ще участва и във второто издание на Форума за сигурност и отбрана „Шуман“, по време на коeто ще бъдат обсъдени ключови въпроси по сигурността и отбраната, информираха още от МО.

Радев: Няма значение какво ще реши нашето НС, ако друга държава провокира сблъсък с Русия

Служебният министър Запрянов взе участие в първия ден от пролетната сесия на НАТО, която се проведе в София от 25 до 27 май.

„Хибридните атаки на Русия са свързани с изкривяване същността на нашата помощ за Украйна и решенията на парламента по отношение помощта“, коментира пред журналисти Атанас Запрянов.

Костадин Костадинов: Със създаването на щаб на НАТО България се превръща в мишена за ядрен удар

„Помощта за Украйна се базира на международното право и не е намеса във войната по никакъв начин“, заяви Запрянов. „Тази хибридна опорка, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява много и на кандидатите за военнослужещи. Нямаме никакви намерения да изпращаме войски в Украйна, защото нашият парламент не е взимал такива решения. Никой не може да изпрати войски извън територията на страната, без да има решение на парламента“, каза още служебният министър.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини