- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

„Софиямед“ разкрива Център за заболявания на простатата

Отляво надясно: д-р Ибрахимов, проф. Давидов, д-р Стоянов и д-р Кръстев от екипа на новия Простата център

В месеца, посветен на мъжкото здраве, медицински комплекс „Софиямед“ разкрива специализиран Център за профилактика, съвременна диагностика и лечение на заболяванията на простатната жлеза, съобщиха оттам. Това е четвъртият по ред специализиран център, който „Софиямед“ разкрива само за 2023 г.

Центърът предлага възможности за медицинска оценка на състоянието на простатата чрез най-модерните диагностични методи, както и комплексно лечение на простатните заболявания чрез водещата медицинска експертиза на специалистите от лечебното заведение.

Диагностиката на пациенти с оплаквания от страна на простатата се осъществява чрез извършване на специализирани лабораторни и образни изследвания, както и консултация с един от водещите специалисти по това направление от болницата – ръководителят на Центъра и началник на Клиниката по урология проф. д-р Калоян Давидов, д.м.и неговият екип.

Центърът разполага с последно поколение апаратура: ехографски системи за ултразвуковата диагностика и провеждане на инвазивни процедури в областта на урологичните заболявания като fusion биопсия, както и ядрено-магнитен резонанс.

В Простата центъра на „Софиямед“ се извършва и лечение при доброкачествена хиперплазия на простатата (увеличение на простатата) и злокачествена  хиперплазия на простатата (рак на простатата). То се осъществява чрез последно поколение лазерни системи, ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни ендоскопски интервенции и последен модел робот 4-то поколение Da Vinci Xi.

„Благодарение на холмиум лазерната ни система, произведена през 2023 г., и заедно с другия комбиниран лазерен апарат, с който разполагаме, както и последно поколение ендоскопска и лапароскопска апаратура за миниинвазивни ендоскопски интервенции и последен модел робот 4-то поколение Da Vinci Xi за роботизирана хирургия, лечебното заведение предлага най-комплексните и съвременни възможности за профилактика, диагностика и лечение на заболяванията на простатата в цялата страна“, коментира проф. Давидов.

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е едно от най-често срещаните заболявания сред мъжете над 50 години и се характеризира с увеличение на размера на простатната жлеза. Рисковите групи за развитие на ДПХ включват мъже с напреднала възраст, тъй като заболяването става по-често след 50 годишна възраст, както и наличието на родител със заболяването, което също може да увеличи вероятността за развитие на ДПХ.

Симптомите на доброкачественото увеличение на простатната жлеза са свързани с уринирането и могат да включват:

– често уриниране през деня и нощта (полакиурия и никтурия)

– трудност при започване на уринирането

– чувство за недоизпразване на мехура в края на уринирането

– слаба струя на урината

– неволево изпускане на урина (ischuria paradoxa)

Карциномът на простатата е най-често диагностицираният вид рак при мъжете заедно с рака на дебело черво и белия дроб, като води до значителен брой смъртни случаи в световен мащаб, в случай че не бъде лекуван своевременно.

Рисковите групи включват мъже над 45 години, както и тези с първостепенни роднини диагностицирани с рак на простатата.  Симптомите на ранния рак на простатата обикновено са слабо изразени и включват тези и при доброкачествено увеличение на простатата – често уриниране, трудно започване и приключване на уринирането, както и усещане за недоизпразване на мехура в края на уриниранет.

„При голяма част от мъжете обаче липсва каквато и да е симптоматика. Поради тази неясност, редовният скрининг с PSA (простатно-специфичен антиген) тест и дигитално ректално изследване са важни за ранното му откриване“, уточнява проф. Давидов.

Час за преглед в Центъра може да запишете на тел. 02 465 0000 или 0895 555 444.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -