20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

SOS!!! Азбуката ни загива!!! Обезличаваме се като българи! – от Проф. Огнян ГЕРДЖИКОВ


Проф. Огнян ГЕРДЖИКОВ,
специално за „Филтър“

В навечерието сме на един от най-светлите ни празници – 24 май – ден на българската азбука, просвета и култура. Медиите ще го отразят с подобаващи дитирамби, включително и националните ни телевизии, които обаче, незнайно защо, се срамуват да се изписват на български – btv, NOVA, NOVA NEWS, DIEMA, Bulgaria On Air, Euronews BG, Bloomberg BG… Така те нарушават не само етичните правила, но и закона. Вписани са в Търговския регистър първо на български, после и на латиница. А чл. 7, ал. 3 от Търговския закон повелява, че трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ИЗПИСВАТ НА БЪЛГАРСКИ. Може допълнително и на чужд език.

Но кой ти гледа закона – „врата у поле“… На всичко отгоре има и предавания, озаглавени на английски – Hell’s Kitchen например. Иде ни да попитаме: Why do you call it Hell’s Kitchen? Само не казвайте, че това е британска продукция и трябва да я изписваме в оригинал. Ами ако утре вземем китайска продукция? И нея ли в оригинал?
Разбира се, че не трябва да се стига до крайности. Затова и в заглавието е сложено SOS, а не СОС. Защото SOS е официално утвърден международен единен сигнал за бедствие от повече от един век. Но дотам.

Да се върнем на нашата действителност. Тръгнете по улиците на София. И не само на София. Навсякъде е така. Латиницата преобладава категорично. На вратите на магазините, в моловете няма да видите „отворено“ или „затворено“. Някак си – много е елементарно. Друго си е OPEN и CLOSE. Както и FINAL SALE вместо простата „финална разпродажба“. Де да беше само това. То не са: COFFEE STOP, Zlatna Ribka, Salon/Care, DRAFT BEERS STEAKS BURGERS RIBS, Adventure showers и още стотици и стотици… А друг самозабравил се нашенец не е спестил нищо от латинската азбука. Изписал е цялата си витрина от горе до долу с: DABOV spezialty coffee WE FIND, ROAST & DELIVER THE BEST COFFEES IN THE WORLD (на всичко отгоре патологично скромен) и продължава: TAKE YOUR CUP OF… LATE CAPPUCCINO ESPRESSO TONIC ICE LATTE NITRO COLD BREW и т.н.

Друг нашенец с очевидно още по-сбъркана ценностна ориентация надписва магазина си срещу басейна „Дианабад“ с големи букви: „MAGAZINCHETO“. Как да не му се възхитиш!!!

И всичко това има огромен негативен ефект върху обществото ни и най-вече по отношение на младото поколение. Те са вторачени в телефоните и таблетите си, където всичко е на английски, и решават, че това е техният език. За това поколение родната ни азбука не е ценност. А тази азбука ние, българите, сме я дали на света. На нея пишат и четат близо 250 милиона души. А ние постепенно я захвърляме на бунището.

Отричането на българското и преклонението пред чуждото, изглежда, е дълбоко закодирано у нас. Още Паисий преди повече от два века и половина възкликва: „О, неразумний… поради что се срамиш да се наречеш болгарин?“. Преди повече от 100 години Добри Войников пише „Криворазбрана цивилизация“, където осмива залитането ни, тогава, по френския език.

Обиколил съм немалко страни по света. Никъде няма такава немара към собствения език. Никъде! В Гърция например почти не можеш да видиш надпис, който да не е на гръцки, и то само на гръцки. А езикът им си е само техен. Арабските държави използват навсякъде собствената си азбука и отдолу, подчертавам отдолу – изписват и на английски.

Не виждам друг изход освен приемането на рестриктивен закон. Преди години ми изглеждаше екзотика да има закон за езика, но сега очевидно е наложително, ако не искаме да затрием азбуката си. Подобен закон има например във Франция от повече от 20 години. И не само там.

Квинтесенцията на такъв закон трябва да е санкция за всеки, който загърбва кирилицата за сметка на латиницата. Дава се, примерно, тримесечен срок на търговците и на всички останали да изписват посланията си на кирилица, а под нея, ако искат – и на латиница. След изтичане на този срок да минават инспектори, които да глобяват. Да глобяват колкото е необходимо, докато не изчистим улиците и магазините си от латиницата. Няма друг начин, ако не искаме да се обезличим като българи.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини