13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

СОС си избра шеф. Кой е новият временен началник

Цветомир Петров е новият временен шеф на СОС до края на юли. Това стана възможно след осмия опит за избор на председател. Той получи 47 гласа ”за”, а зад кандидатурата му застанаха освен от неговата коалиция ПП-ДБ-СС, още и ГЕРБ-СДС, БСП, “Синя София” и половината съветници от “Възраждане“. ИТН не го подкрепиха.

Пламен Данаилов от ИТН получи четири гласа, а Емил Димитров от “Възраждане” само три. Недействителните бюлетини пък бяха 5.

По време на тайното гласуване общинските съветници можеха да направят избор между три кандидатури за председател на съвета – на „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“), които предложиха Цветомир Петров, втората кандидатура, която СОС подложи на гласуване, бе тази на Пламен Данаилов от „Има такъв народ“. Той беше подкрепен от четирима общински съветници. Третата кандидатура бе на „Възраждане“ – Емил Димитров, който получи три гласа. Недействителните бюлетини бяха пет. От ГЕРБ-СДС и „БСП за България“ не предложиха кандидати.

Съгласно правилника за организацията и дейността на СОС и Столичната общинска администрация, за да бъде избран председател, за него трябва да са гласували повече от половината общински съветници. Общо в СОС има 61 общински съветници.

Преди началото на осмото поред заседание за избор на председател групите на ПП-ДБ („Спаси София“), ГЕРБ и БСП определиха кандидатурата на Цветомир Петров като „административно преодоляване на една пречка“, „широко споразумение за конкретна фигура“ и „компромисна кандидатура“.

„Съзнавам, че съм избран не с политическо доверие, а моят избор е компромис. Единственият компромис, който не трябва да правим, е с града. Мечтах да съм общински съветник, за да работя за моя роден град, но съдбата ми даде много по-голяма чест“, бяха първите думи пред медиите на новия председател. „Благодаря за избора, ще работя неуморно, за да го превърна в доверие“, добави Петров.

Карлос Контрера от ВМРО предложи още днес да има извънредно заседание за избор на заместник-председатели и да се сформират комисиите.

Борис Бонев пък предложи в понеделник да има заседание за попълването на комисиите.

Така осмият опит за избор на председател се увенча с успех. Преди началото на заседанието Вили Лилков от „Синя София“ обясни, че именно Петров ще заеме този пост, но временно.

По думите и на останалите политически формации в общинския съвет на столицата политическо мнозинство, сглобка, сватба или коалиция няма. Петров получи широка подкрепа от партиите в съвета. Общинските съветници се обединиха около факта, че процесите в града буксуват и столицата е заплашена от хаос.

„Това ще е временно техническо решение до края на политическия сезон, който завършва с последната юлска сесия на СОС. Няма коалиция, сглобка или каквото и да било друго на даване на политическо доверие“, каза Борис Бонев. Червените линии между столичните общинари били много.

„Има решение на градския съвет на партията БСП-София да подкрепят Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС за временен председател на СОС. „Изключително трудно ни е решението, но имаме отговорност и към града, и към гражданите“, коментира председателят на БСП-София Иван Таков.

Той отхвърли всякакви спекулации за съглашателство, сглобки, коалиции, некоалиции. Не е чул и думите и призива на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Заяви, че всички групи в СОС са склонни да потърсят временно решение до юли месец, тъй като София е в аварийно състояние. Най-голямата група не може да намери решение за председател на СОС и дано днес разумът да вземе връх и всички натрупани проблеми да започнат да се решават, надява се Таков.

Цветомир Петров е роден на 5 юни 1990 година в София. През 2009 година завършва Професионалната гимназия по телекомуникации. Висшето си образование завършва в Университета за национално и световно стопанство, където придобива бакалавърска степен по „Публична администрация“, а по-късно става и магистър по „Управление и администрация“. Владее много добре английски език.

През 2009-а година е Ръководител екип Credit Control в CableTel, където ръководи екипа при подготовка, организиране и събиране на вземания при просрочени задължения.

В периода 2010-2011г. заема длъжността „мениджър екип“ в С.Г. Груп ООД.

За периода 2015 – 2018г. е експерт в областната администрация на София област, където организира и ръководи работата на деловодството, пълното материално технически обезпечаване на администрацията и провеждане на процедури по ЗОП.

От 2018-а до 2021 година е главен експерт в Министерството на околната среда и водите, като дейността му е насочена към изготвяне на всички видове актове и одобряваните с тях документации, свързани с подготовка, стартиране и провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП); участие в комисии за разглеждане, оценка и класиране на постъпили оферти по обществени поръчки; извършване на всички действия предвидени в ЗОП след приключване на договора; окомплектоване, архивиране и опис на досиета на поръчките.

От есента на 2022 година става част от ПП „Продължаваме промяната“. През октомври 2023-а година е избран за общински съветник в Столичния общински съвет от МК „ПП-ДБ и Спаси София“. На 08 февруари е избран за председател на Столичния общински съвет.

 

Снимка: Пресцентър на Столична община

Последни новини

- Реклама -