20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Сова Харис: ГЕРБ води с повече от 11% пред ПП-ДБ

ГЕРБ води с 10% пред „Възраждане“ за изборите за Народно събрание и с повече от 11% пред ППДБ за изборите за парламент. Това сочи най-новото изследване на агенция „Сова Харис“, осъществено по поръчка на Агенция ПИК.

Съчетанието на националните с Европейските избори повишава интереса на хората, имащи право на глас. Свидетели сме и на сериозни усилия от партийните централи за преразпределение на влиянието в политическото пространство.

Според данните от настоящето проучване, решилите да гласуват за български парламент са 43% от избирателите, което е увеличение с 2% за последния месец. Ако посочената тенденция се запази, можем да предположим, че на 9 юни избирателната активност ще бъде близка до тази от последните парламентарни избори (около 2,7 млн. души).

Разпределение на гласовете по партии за български парламент сред гласуващите за конкретна партия/коалиция

ГЕРБ-СДС продължават да водят убедително с подкрепа от 25,5% от гласуващите за конкретна партия. Поставеното от Бойко Борисов условие за преднина от 10% пред втората политическа сила изглежда изпълнимо. Така лидерът на ГЕРБ би следвало – според неговото обещание – да се кандидатира за премиерския пост.

Интригата около второто място обаче се заплита – данните показват, че „Възраждане“ с подкрепа от 15,3% посяга към тази позиция. За ПП-ДБ полученият резултат е 15,1%. Разликата между двете формации е в рамките на стохастичната грешка, но тенденцията е показателна.

Твърде близко след тях е ДПС с 14,2%, което също е на преодолима дистанция за заемане на второто място.

БСП стои стабилно на пето място с 8,4%, което й определя позицията на парламентарна сила без претенции за участие в следващото мнозинство.

„Има такъв народ“ също заема позиция над бариерата с 5,1%.

Голямо количество гласове ще се насочат към партиите, които не са присъствали в последното Народно събрание – над 400 000 гласа. Засега никоя от тях не консолидира върху себе си интереса така, че да премине 4-процентната бариера.

Най-близо до желания праг са „Солидарна България“ с 3,4% и „Синя България“ с 3,2%. Значим резултат получават още „Левицата“ – 2,5%, ВМРО – 1,7%, „Български Възход“ – 1,2% и Коалиция „Център“ – 1,1%. Това е подкрепа, която би могла да има съществена роля при съставяне на коалиционни споразумения в бъдеще както вляво, така и вдясно от политическия център. За други политически проекти заявяват, че ще гласуват 3,3%.

Разпределение на гласовете по партии за Европейски парламент сред гласуващите за конкретна партия/коалиция

Гласуването за Европейски парламент в голяма степен възпроизвежда структурата на вота за национално Народно събрание. Очертава се по-ниска избирателна активност – 39,4%. От друга страна, тъй като избирателният праг е по-висок, гласовете се насочват в по-голяма степен към партиите с водещи позиции.

ГЕРБ-СДС и тук са начело с 26,4% декларирана подкрепа. За второто място позициите са практически изравнени – 15,4% за ПП-ДБ срещу 15,3% за „Възраждане“. ДПС са близо до тях с 14,4%. Сигурен участник в Европейския парламент е и БСП с 8,9%. Интрига съществува около „Има такъв народ“, които с 5,6% се доближават до самата граница за излъчване на представител в Европарламента.

Акценти в предизборната кампания

Образът на силната партия, която ще победи на едни предстоящи избори, обикновено носи допълнителен бонус. Съществува конформистки вот от няколко процента, който отива към победителя. На изборите на 9 юни тази роля стабилно са взели ГЕРБ-СДС с 45,5%. ПП-ДБ и „Възраждане“ поддържат донякъде интригата, но съответно с дялове 9,5% и 6,3%, изоставането им от образа на бъдещ победител е значително.

Проучването е проведено в периода 29 май-3 юни 2024 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини