23.8 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Спешен ремонт на законите, за да се разплете казуса със служебния премиер


За да се справят с проблемите, възникнали при избора на служебен премиер, политиците прибегнаха до своя традиционен метод – бързи законодателни поправки в последния момент.

Според промените в Конституцията, на поста служебен премиер могат да застанат само определен тесен кръг от държавни длъжности – управителя и подуправителя на БНБ, шефа на Сметната палата и неговите заместници, омбудсманът и заместниците му. Проблемът обаче е, че това са лица, които не могат да заемат политически длъжности.

Днес депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха промени в Закона за БНБ, с които да се преодолее това препятствие. Това са Теменужка Петкова, Анна Александрова, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Внесоха ги съвсем внезапно и без никакво предупреждение, като светкавично беше свикано и заседание на парламентарната правна комисия, на което поправките да бъдат разгледани и одобрени на първо четене. С промените се позволява на ръководителите на централната банка да излизат в неплатен отпуск, когато бъдат избрани за служебни премиери.

Със същия законопроект се правят промени и в Закона за Сметната палата и в Закона за омбудсмана. За шефа на Сметната палата и омбудсмана и техните заместници се предвижда същата възможност – да излизат в неплатен годишен отпуск, така че да могат да оглавят служебно правителство. Тези промени се правят чрез друг любим и особено некоректен подход на депутатите – с преходните и заключителни разпоредби на законопроекта.

Както се очакваше, веднага след правната комисия законопроектът беше вкаран и в пленарната зала. Тук помогнаха ПП-ДБ, които мълчаливо се бяха присъединили към заверата – десните гласуваха промените да влязат в дневния ред още днес.

Последни новини

- Реклама -