20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Spiegel : Германия се нуждае от още 75 000 войници, за да защитава НАТО от Русия

Германия ще се нуждае от най-малко 75 000 допълнителни войници, за да изпълни ангажиментите си към НАТО, тъй като алиансът коригира отбранителното си планиране, за да се изправи срещу Русия, съобщи днес Spiegel.

На срещата на върха във Вилнюс миналата година лидерите на НАТО подписаха първите големи отбранителни планове от края на Студената война, в които се описва как алиансът ще отговори на евентуална руска атака, като тогава е добавено, че НАТО не е виждал необходимост да прави такива планове за десетилетия, откакто постсъветска Русия вече не се смяташе за заплаха за западните страни.

НАТО и националните военни плановици са установили недостиг, когато става въпрос за жива сила и оръжия, необходими за защита срещу потенциална руска атака, която според германското военно ръководство може да се случи още през 2029 г.

На 6 юни германското правителство публикува план за действие при руска атака. Новият план на германските власти регулира всички сфери на обществения живот и икономиката: има разпоредби за гражданите, фирмите, болниците, хранителните магазни. И, разбира се, за армията, която ще трябва да защитава Германия“.

Според плана войските на НАТО ще бъдат прехвърлени през цяла Германия към източния фланг, като германските въоръжени сили също ще бъдат разположени на източния фланг. В плана се посочва, че в случай на едновременна атака на много места държавата няма да може да помогне на всички нуждаещи се: „хората трябва да са готови да си помогнат сами“.

Малко по-рано The Telegraph съобщи, че НАТО разработва множество „сухопътни коридори“, за да изпрати американски войски и бронетехника към фронтовите линии в случай на голяма европейска сухопътна война с Русия. Единият от тях е Гърция-България-Румъния.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини