27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Спира изследването на кърлежи в Националният център


Националният център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) повече няма прави изследвания на кърлежи. Това вече ще може да се прави само в частни лаборатории, като приблизителната цена на изследването е 18 лева, съобщи БНТ.

През май 2024 спрямо май миналата година има близо 70% ръст при различните видове тестове за лаймска болест. Това показват данните на една от големите в страната ни частни лаборатории.

Една от причините, за да не се тестват кърлежи в НЦЗПБ е, че за първи път там вече се изследва и Т-клетъчен имунитет. Според директора на националния център проф. Ива Христова това е най-важният показател дали има активна лаймска болест.

„Освен антитела можем да изследваме и наличието на Т-лимфоцити. Не е възможно да се изследват огромен брой кърлежи в една референтна лаборатория и това никъде в света не се прави. Референтната лаборатория има функция да потвърди спорна диагноза от периферна лаборатория или да се правят уникални изследвания, които никъде не се правят“, заяви проф. Христова.

Изследваните кърлежи през май в една от големите частни лаборатории са 658, което е двойно повече отпреди година. Положителни за лаймска болест от тях са 63, или почти 10%.

„Броят на изследваните кърлежи е близо 100% увеличен и горе-долу толкова е процентът на увеличение при положителните тестове. Тоест тази популация, която е положителна в природата, си е налична“, допълни д-р Благовеста Пенчева.

Въпреки третирането на тревните площи страх при родителите има.

„Не разрешавам да влизат в тревните площи, тъй като независимо дали се пръска, или третира зелената площ, често се случва да има кърлежи. Аз съм хирург и много често в практиката ми се е случвало независимо от всичко да вадим кърлежи от деца“, коментира Моника Момчилова.

С най-висока честота на ухапани от кърлежи хора в София е районът на Южния парк. От Столична община заявиха, че след направени предписания от столичната РЗИ в момента се изпълняват извънредни обработки срещу кърлежи на част от столичните паркове.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини