- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Спират да продават овкусени електронни цигари от 2024 година

Правителството предлага да се забрани продажбата на електронни цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи.

Законопроектът за промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия е внесен в деловодството на парламента от Министерски съвет на 2 октомври. Досега тютюневите компании не бяха длъжни да поставят здравно предупреждение на опаковките на нагреваеми тютюневи изделия, но сега това ще се промени.

Когато нагреваемите цигари попадат в категорията на бездимните, за тях следва да се прилагат изискванията за етикетиране на бездимните тютюневи изделия, става ясно от законопроекта.

Ще се забранят тютюневи изделия, които съдържат добавки в количества, които в момента на консумацията увеличават съществено токсичния ефект, свойствата, водещи до пристрастяване, или канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията свойства на изделието.

Електронни цигари или контейнери, за които има съмнение, че не са безопасни или по някакъв начин не съответстват на изискванията на закона, ще се изземат незабавно от пазара.

В момента всевъзможни заместители на тютюна, съдържащи никотин, се продават свободно. Действащата нормативна уредба не регламентира тези изделия и тяхната продажба. Предлагат се никотинови изделия с много различно съдържание на никотин – от 6 до 50 mg. Младите, включително и децатa, могат да ги купуват и употребяват без ограничения. Нараства и обществена тревога от употребата на такива изделия от деца, пише в мотивите към проекта.

Електронните цигари и/или контейнерите за многократно пълнене, и изделията за пушене, различни от тютюневи изделия, които не отговарят на изискванията на този закон и са произведени или пуснати на пазара до влизането в сила на този закон, може да продължат да се предлагат и продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от 1 януари 2024г. Същото се отнася и за нагреваемите тютюневи изделия, които не отговарят на изискванията на закона и са произведени или пуснати на пазара до 23 октомври 2023г.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -