24.6 C
София
събота, 20 юли 2024 г.

Спират заплатите на самбистите, участвали в Путиновата олимпиада

Заплатите на тримата самбисти, които са участвали на игрите BRICS в Казан, са спрени. Спортното министерство може да наложи и санкции на централата по този спорт.

България е единствената страна в ЕС, която има представители на игрите. Франция също има един човек, но това е рускиня с френски паспорт.

Игрите бяха организирани като отговор на санкциите срещу Русия за олимпиадата в Париж. Заради това бяха наречени и Путинова олимпиада. Целият ЕС бойкотира игрите, въпреки че някои държави бяха вписани като участници, но срещу тях лъснаха нули за брой спортисти.

Без разрешение на федерацията в Казан пътуват Ангел Ангелов (36 г.), който обяви край на спортната си кариера, както и настоящите националки Ива Иванова (21 г.) и Таня Радулова (20 г.).

Ангелов и Иванова са загубили още първите си схватки – съответно от Владислав Мардушевич (Блрс) в кат. 71 кг и от Машлари Жаркова (Узб) в кат. 59 кг. Радулова обаче заради малкото състезатели взема бронз в категорията си.

Според федерацията тримата действали на собствена глава. Треньорът на Радулова Николай Матев публикува в социалните мрежи от името на УС на клуб по самбо „Чавдар-Троян“ „огромна благодарност на Българската федерация по самбо и лично на треньора на Националния отбор Васил Соколов и на президента на федерацията Росен Димитров за гласуваното доверие на нашето момиче, давайки му възможност за изява в този спортен форум“.

Самбото е боен спорт, измислен в СССР като алтернатива на джудото. Означава „самоотбрана без оръжие“. На няколко пъти безуспешно се опита да стане олимпийски спорт, но не събра достатъчно подкрепа.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини