31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Стана ясно към коя група в Европарламента ще се присъедини „Възраждане“


Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която разполага с 14 депутати, формира нова група в Европейския парламент. В нея ще участва и „Възраждане“ с тримата си евродепутати: Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова. „Шпигел“ съобщава за това, като се позовава на имейл до администрацията на парламента, информира БЛИЦ.

Крайнодясната политическа група в ЕП „Идентичност и демокрация“, в която е „Национален сбор“ на Марин Льо Пен, изключи „Алтернатива за Германия“ през май. Това доведе до търсенето на възможност за създаването на нова група.

Минималният брой членове за образуване на политическа група е 23, като трябва да са представени най-малко 1/4 от държавите членки на Европейския съюз.

Представител на „Алтернатива за Германия“ е поискал за следващата седмица стая за 100 души и кетъринг за „учредителното събрание на нова парламентарна група“. Според информацията тя ще се казва „Суверенистите“.

Част от нея ще бъде и крайнодясната румънска партия „SOS Румъния“ на Диана Шошоака, която има двама евродепутати.

В новата група от Испания ще бъде крайнодясната партия „Партито свърши“, която има трима евродепутати. Гръцката консервативна парти НИКИ („Победа“), Полската партия Конфедерация „Свобода и независимост“, словашката партия „Републиканско движение“ и унгарската Движение „Наша родина“ ще бъдат част от групата, допълва „Шпигел“.

Групата на „Алтернатива за Германия“ в Европарламента ще бъде ръководена от Рене Ауст, след като водещият им кандидат за евродепутат Максимилиан Кра беше изключен от групата им.

Кра беше в центъра на няколко скандала, включително твърдения за приемане на средства от Русия и Китай. Освен това бивш високопоставен съветник на Кра беше арестуван по обвинения, че е шпионирал в полза на Китай.

Максимилиан Кра направи крайно противоречиви изказвания пред италиански вестник, в които заяви, че не всички членове на печално известните нацистки отряди „Ес Ес“ са били престъпници.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

Предишна статия
Следваща статия