- Реклама -

- Реклама -

10.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Старт на промените в Конституцията: Христо Иванов напомни за Магнитски

Проектът за промяна на Конституцията влезе в пленарна зала. Дебатът по същество бе открит с представяне на текстовете от Христо Иванов. В становището си той нападна „некоалиционния“ си партньор от ДПС Делян Пеевски.

В края на пролетта, когато се правеше сглобката зад ротационния кабинет „Денков-Габриел“, „Демократична България“ постави едно условие, за да стане партньор на ГЕРБ-СДС и ДПС – конституционна реформа с фокус съдебна система. Така съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов и бивш правосъден министър, подал оставка през 2015 г., след като ГЕРБ и ДПС бламираха съдебната реформа, се видя принуден да разговаря с Пеевски и Борисов за събирането на заветното „конституционно мнозинство“. По силата на същата тази уговорка доц. Атанас Славов в последния момент бе посочен и за правосъден министър.

Почти четири месеца след избирането на кабинета днес Конституцията влезе в пленарна зала и процесът към съдебната реформа започна. Междувременно въпросното „конституционно мнозинство“ се появява постоянно – от гласувания за смяна на регулатори до искания за живо излъчване. Така пък Пеевски и Борисов станаха главни говорители за промяната на основния закон, а първоначалното уж конституционно мнозинство си стана неформално обявена тройна коалиция. Коалиция или не – няма гаранция, че исканата от Христо Иванов конституционна реформа ще мине. Няма и гаранция, че няма да се повтори сценарият от 2015 г., когато той хвърли оставка заради отмятането на днешните му партньори от ДПС от ГЕРБ.

„Правосъдието е основа на държавността.“

С тези думи започна становището си Христо Иванов, съвносител на проектозакона. Той заяви, че от години в България има проблем с върховенството на правото и заради това сме критикувани от Европейския съюз и Съвета на Европа.

Индиректно нападайки некоалиционния си партньор от ДПС, Иванов добави, че освен всичко друго в България има и най-много лица, санкционирани по глобалния закон за корупция „Магнитски“. Депутатът изтъкна, че без истинско правосъдие политическата стабилност е невъзможна. По думите му трябва да бъде осигурена институционална сигурност през законодателните мерки, за да има и свободен и независим съд.

Иванов добави, че през последните години е станал видим още един проблем – възможността страната да се превърне в полупрезидентска. Иванов определи проектозакона като „покана за дебат“ и призова всички институции да се включат в процеса по изменението на текстовете и да предложат редакции между четенията.

„Реформата започва с Конституцията, но тя няма да свърши с нея“, категоричен е Христо Иванов.

Той добави, че след приемането на текстовете ще трябва да бъдат пренаписани Законът за съдебната власт, както и Наказателно-процесуалният кодекс. След това ще бъде сменен и съставът на органите на съдебната власт.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -