20.1 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ще доведе ли проектокабинетът „Габриел“ до конституционна криза?

Експерти коментираха възможността да се стигне до конституционна криза, ако има гласуване на проектосъстава на правителството, предложен от Мария Габриел. 

Първата фаза за изпълнение на проучвателен мандат приключи вчера, след като Мария Габриел върна папка с имена на министри на президента Румен Радев. „Във втората фаза кандидатът за министър-председател трябва да бъде одобрен от Народното събрание и по негово предложение да бъде избран Министерският съвет”, каза преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Корнелия Нинова: Бойко изгори Мария Габриел, която движи като пешка

Според нея към този момент от ГЕРБ имат възможност да подменят първоначално подадените имена за министри в папката до президента. Стъпка, която вероятно ще предприемат. Причината е, че още вчера стана ясно, че 11 от предложените от тях министри изобщо не са давали съгласието си. „Когато сменяш повече от половината… Това дали е успешно приключил проучвателен мандат”, попита тя.

Как Мария Габриел повтори ситуация от миналото

„Начинът, по който тя беше използвана или подтикната да участва в тази процедура, я доведе до това да наруши Конституцията. Не е допустимо ти да предлагаш хора за министри, без да си получил тяхното съгласие”, категоричен е преподавателят.

„Разривът в отношенията не е станал през миналите 4-5 дни. Той стана на 6 март. Тогава имаше призив от ГЕРБ да не се бърза с оставката. Те настояха да ги поставят в ситуация на спешност, на взимане на решения. А след това казаха: „Ама, чакайте малко, забавете нещата, искаме още време да преговаряме. Те отключиха процедурата”. Това е мнението на политолога Стойчо Стойчев.

Денков: Имам доверие на Габриел, искам да преговаряме (ВИДЕО)

Към момента според експертите евентуален изход от ситуацията са връчване на втори мандат на следваща парламентарна група или избори 2 в 1. „Госпожа Габриел има само един ход и той е сама тя да се оттегли и въобще да не стига до обсъждане и гласуване”, добави Киселова.

„Трябва да си даваме сметка, че след едни нови избори, можем да се окажем в сходна ситуация”, уточни политологът Първан Симеонов.

Последни новини

- Реклама -