13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Ще греят базата ни в Антарктида с печки за 8500 лв.

19 нови печки за общо 8500 лева вече са закупени за новата постройка, която беше изградена в българската база на Антарктида. От компания вносител на скандинавски електроуреди са съдействали с уточняването на техническите спецификации като от офисите на норвежкия производител са потвърдили, че електрониката в Wi-Fi термостатите ще издържи на студовете край Южния полюс.

„Тези печки са използвани и в хижи близо до полярния кръг, където температурите се задържат и около минус 30 градуса по Целзий. В крайна сметка бе преценено, че не е нужно да заменяме електронните термостати с механични“, коментира един от консултатите, съдействали на екипа на България антарктически институт (БАИ) Лъчезар Йорданов. От българския вносител на електроуредите са направили и солидна търговска отстъпка за родните антарктици. Без намалението сумата, която е трябвало да се плати за уредите е била над 10 000 лева. Печките ще отпътуват през септември за Варна, където ще бъдат натоварени на научно-изследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“.
„Тепърва предстои да обзавеждаме новата постройка. Там ще има и няколко специализирани лаборатории, в които ще работят учените и те трябва да бъдат отоплени. Предстои да се закупува и друго оборудване, мебели, стелажи. Търсим и спонсори, все още нямаме бюджет за следващата експедиция“, коментира и председателят на Управителния съвет на БАИ проф. Христо Пимпирев.

Източник: в. „Телеграф“

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img