16.4 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ще има ли коледни надбавки за пенсионерите? Отговорът на Асен Василев


Тази година няма да има коледни добавки към пенсиите, но се предвижда трайното им увеличение, заяви министърът на финансите Асен Василев:
„В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки за пенсионерите. Хората с най-ниски пенсии, които са 523 лева, ще получават по 50 лева, всеки месец, а не 50 лева еднократно за Коледа“.

„Виждаме, че събираемостта на данъците върви доста добре. От друга страна, разходната част също върви доста добре. Мисля, че Министерството на регионалното развитие, поне по тяхна заявка, е на път за първи път да си изпълни капиталовата програма.“, посочи Василев.

По повод исканията за повече средства от културните дейци, той отговори:

„Парите за сценични изкуства са вдигнати с над 50 млн. лева, парите за музеи, библиотеки и читалища са вдигнати с 28,5 млн. лева, като след среща с представители на тези гилдии са разделени – половината да минат по текущия стандарт, който знаете е на кв. метър субсидирана бройка, а другата половина да бъдат за реално извършени дейности, като един преход към това да стигнем в момента, в който средствата да отиват при тези, които реално работят. Знаете също така, че тази година сценичните изкуства изработиха повече, отколкото беше заложено в бюджета. Там за всеки билет, който се продаде Министерството на културата, съответно Министерството на финансите осигурява ресурса, дава за всеки билет определена сума от държавата за продаден билет. Продадени са повече билети, има повече постановки, съответно ще получите повече пари даже, отколкото им бяха заложени тази година бюджета“.

Последни новини

- Реклама -