13.8 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ще има великденски бонус за пенсионерите, наредиха на Асен Василев да спре харчовете

Социалната комисия в парламента прие на първо четене законопроекта, внесен от депутати от парламентарните групи (ПГ) на ГЕРБ-СДС Деница Сачева и Теменужка Петкова и от ДПС – Йордан Цонев и Станислав Анастасов относно великденските добавки за пенсионерите. Към момента се върви към вариант за изплащане по 75 лева на най-бедните възрастни хора – тези, чиито доход е под линията на бедност за тази година от 526 лева.

Вносителите изчислиха, че за целта са нужни 40 милиона лева. Според разчетите средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. В мотивите се казва още, че ще бъдат подпомогнати за Великден около 534 000 пенсионери.

Социалната комисия обаче отхвърли законопроект на „Възраждане“ за отпускане на великденска добавка в размер на 100 лв. за всички пенсионери, както и за осигуряване на средства и за коледни добавки в същия размер.

От „Възраждане“ предложиха средствата да са за сметка на допълнителното задължително пенсионно осигуряване за периода от април до края на годината, а парите да се прехвърлят на сметката на ДОО. В зала разискванията вървяха едновременно и по двата законопроекта.

Финансова стабилност

По-късно Народното събрание включи извънредно в дневния ред за вчерашното заседание и гласува проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България. Вносители на проекторешението са председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Решението бе гласувано със 131 гласа „за.

Проекторешението предвижда министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма (КФП) с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг – до назначаването на служебно правителство.

Освен това с решението се задължава в срок до 9 април 2024 г. министърът на финансите да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г.

По време на обсъждането Теменужка Петкова заяви, че решението се предлага с намерението да се минимализира риска от нецелесъобразни разходи на публичните средства.

КФП (консолидираният бюджет) съдържа публичните разходи, като освен републиканския бюджет, в нея влизат още бюджетите на съдебната власт, общините, на ДОО, НЗОК, ВУЗ, БАН, БНР, БНТ, както и приходите и разходите по извънбюджетните сметки и фондове към министерства и ведомства, както и европейските средства.

На последното си заседание правителството в оставка прие решение за преодоляване на диспропорции във възнагражденията на персонала в бюджетните организации. Приемането на това решение, правителството мотивира с изпълнение на Закона за държавния бюджет за 2024 г., в който за преодоляване на такива диспропорции са предвидени 268 850 000 лв. Подобна целенасочена и координирана инициатива се прави за първи път, отбелязаха от правителствената пресслужба.

Вдигат с доста левове заплатата в държавната администрация

Премиерът в оставка Николай Денков каза, че се повишават заплати за всички нива, като се намалява значително разликата между съществуващите реални минимални и максимални размери на заплатите – от почти пет пъти, колкото е разликата в момента, до около 2,5 пъти. Повишава се средната заплата на всички нива в администрациите, добаво Денков. Новите размери на индивидуалните основни месечни заплати се определят считано от 1 януари 2024 г., заяви в сряда премиерът в оставка. След гласуването на решението, малко след 00:30 часа заседанието на парламента бе прекратено.

Николай Денков на фона на протест: Растат заплатите на всички нива в администрацията

Последни новини

- Реклама -