13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Ще поскъпне ли токът от 1 юли? Какво каза министърът на енергетиката


„Няма как натрупаният дефицит във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да не се отрази върху цената на електроенергията за бита, защото в следващия регулаторен период, ако регулаторът спазва стриктно нормативната си база, този натрупан дефицит трябва да бъде компенсиран. Има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията от 1 юли 2024 г.“ – това заяви Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката, в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Много е тежко състоянието на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. В рамките на този месец проведох три срещи с ръководството на фонда, обясни той. Натрупаният дефицит във фонда е сериозен. Към настоящия момент е над 450 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период, който ще приключи месец юни, да достигне 550 млн. лв.“, посочи Малинов.

Служебният министър на енергетиката заяви, че следващият месец ще бъдат предложени конкретни мерки, за да бъде компенсиран този дефицит и съответно да бъде минимизиран този удар, който всяко едно домакинство би понесло. Той обясни, че с последните законодателни промени, които бяха направени, НЕК ще запази функцията на обществен доставчик и така ще могат да бъдат определяни кои производители на електроенергия ще влязат в микса на регулирания пазар.

На 25 април депутатите приеха промени, свързани с либерализацията на пазара на електроенергия. Министър Малинов коментира, че не е отложена либерализацията на пазара, тъй като и в предишната законодателна рамка пълната либерализация на пазара на битовите потребители на електроенергия трябваше да се случи от 1 януари 2026 г. По думите му и сега тя ще се случи от 1 януари 2026 г. Той обясни, че промените, са свързани с преходния период, който е трябвало да започне от 1 юли тази година и да продължи 18 месеца, в който се е променял част от механизма за регулиране на този пазар.

Служебният министър обясни, че регулаторната функция на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в този преходен период е трябвало да бъде предоставена на министъра на енергетиката. За да се запази поносимостта на цената на електроенергията за битовия потребител, на министъра на енергетиката, и с решение на Министерския съвет трябваше да бъде определен компенсаторен механизъм за пазарните цени и тези, които биха били поносими за бита, разясни министърът.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img