35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Ще се спука ли имотният балон? Отговорът на експертите

Имотният балон ще се спука до 2 години, смята икономистът Георги Ангелов. Цените на имотите все повече започват да напомнят на ситуацията отпреди 15 г. от предишния имотен бум. Тогава секторът убеждаваше хората, че те няма да поевтинеят, докато изведнъж пазарът не се срина и после десетилетия наред всички съжаляваха, че са купили на жилищата си на най-високите цени, коментира той в студиото на bTV.

„Това, което се случва в момента е притеснително, защото започва много да наподобява случилото се преди 15 години, когато имаше имотен бум. Както сега, така и тогава от сектора казваха: „Няма проблем, купувайте, защото цените на имотите ще растат“. И действително много хора купиха имоти през 2007-2008 г., когато цените бяха на върха, но година по-късно стойността на жилищата се срина“, поясни той.

Икономистът посочи също така, че имотният бум от преди 15 години разду инфлацията – в еврозоната тя е била една 2-3%, докато в България е достигнала 15%. „Това е точно заради този ръст на кредитирането, който постоянно наливаше пари в икономиката“, поясни той.

Георги Ангелов обясни, че сега инфлацията е ниска, защото енергийната криза отмина, както и проблемите с цените на храните. „Сега рискът е да си създадем нов инфлационен двигател, точно когато сме се справили с предишните“, каза още той.

Икономистът коментира, че „колкото повече се раздува този балон, толкова по-болезнено ще бъде неговото спукване“. За него това не е нещо ново, а тенденция, която се наблюдава от столетия. Той обаче не посочи точно кога ще се „спука имотния балон“, а предложи да се предприемат мерки за „охлаждането на пазара“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини