10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ще се застъпят ли старият и новият парламент?

И днес в Народното събрание депутатите се фокусираха върху последствията от измененията в Конституцията.

Ще се застъпят ли старият и новият парламент, ще станат ли депутатите 480 за 10 дни и уреден ли е административно въпросът?

49-ото Народно събрание ще се разпусне с клетвата на 50-ото. Така възникна въпросът: ще има ли пари за заплати на всички народни предтавители – нови и стари и тези, избрани и в двата парламента ще вземат ли двойнo възнаграждение, макар и за няколко дни при смяната.

„Аз мислех, че ще ме попитате как в последния ден на кабинета се раздават централи, няколко милиарда се разхвърлят от едно в друго министерство, правят се назначения в митниците и то – на водещи митници. Вие ме питате какво ще стане след два месеца и половина. Ми, има хора, които са мислили за Конституцията, аз съм се доверил на Христо Иванов“, коментира Бойко Борисов – председател на ГЕРБ.

„Член 64, алинея четвърта от действащата Конституция казва, че се прекратяват пълномощията на народните представители при полагане на клетва от новите народни представители, така че няма шанс да се застъпят. Народните представители получават заплата след полагане на клетва“, посочи Атанас Атанасов – депутат от ПГ на ПП- ДБ.

„Това го няма никъде по света и отново беше направено заради ПП-ДБ. Те заложиха поредица от конституционни бомби, на които ние всички им берем плодовете“, каза Костадин Костадинов – председател на „Възраждане“.

„Единият вариант е Конституционният съд най-накрая да се сети, че трябва да работи и да премахне тия малоумни промени в Конституцията. Ако това не стане, ще гледате две Народни събрания с едни и същи депутати, които явно са се клонирали“, коментира Тошко Йорданов – председател на ПГ на ИТН.

Днес имаше и ново напрежение в парламента между Манол Пейков от ПП-ДБ и депутати от „Възраждане“. Всичко започна от забележка за просрочено време за декларация, реплики в зала и стигна до цинични обиди в кулоара, и то – в паралемнта с рекордно нисък рейтинг.

Източник: БНТ

Последни новини

- Реклама -