9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Стилист Капанов: Първата ми клиентка не си хареса прическата

Никога не съм мислил да напускам България. Само да искаш да работиш, винаги има какво да се прави тук

Той е на 80 години, но човек трудно би познал възрастта му, ако не знае рождената му дата. Веднага прави впечатление на истински джентълмен. Говори тихо и спокойно. Личи си, че е човек, който обича общуването и цени смислените разговори.

Преди години е най-прочутият коафьор в България, при когото се тълпят всички известни личности у нас. Днес не се занимава активно с фризьорство, но ходи в салона веднъж седмично. При това е изключително активен в социалните мрежи.

Легендарният ми събеседник е стилист Капанов. Срещаме се в „Хепи“ срещу „Света Неделя“. Той поръчва две чаши червено вино и ребърца по азиатски, аз предпочитам суши сет със сьомга и риба тон.

„Както винаги съм под напрежение“, с усмивка отговаря на въпроса „Как сте?“. И започва прелюбопитният ни разговор. Връща се в далечната 1958 г., когато започва да работи като фризьор. За първите си стъпки казва, че са били много трудни, често получава стотинки за труда си. Постепенно обаче започва да се явява на местни конкурси, които никнат като гъби след дъжд в зората на демокрацията. През 1988 година печели първия златен медал за България на световно първенство за фризьори във Виена.

Днес Капанов е председател на Националното сдружение на фризьорите. Член е на световната организация Интеркоафьор Мондиал – висшата мода в прическата. Почетен председател е на Intercoiffur . Преди години издава списание „Коса и стил“, но името му е откраднато и той го променя на „Прическа и стил“, . Оттогава той не се занимава с издателска дейност.

В момента активно комуникира с членовете на Intercoiffur Bulgaria – 14 души, които са в постоянен творчески процес. Те представят България на ежегодните конгреси на Intercoiffure Mondial. „В момента организираме следващото ни пътуване, което ще е в Барселона. Там ще се проведе поредният световен конгрес. Обикновено България се представя изключително достойно сред всички 54 държави, участвайки в събитието“, разказва Кръстю Капанов. За него контактите са от огромно значение, това го вдъхновява и мотивира.

След наздравица стилист Капанов споделя, че започва да рисува от малък. „Майка ми ме насочи към фризьорството, като си мислеше, че има връзка с рисуването. Впоследствие разбрах, че има връзка, защото, ако един фризьор не съумее да направи прическа за съответното лице, това означава, че той прави шаблон“, разказва разпалено. Споделя, че в първите си стъпки е подхождал с голяма отговорност към това, което прави. Тогава се случва да работи за стотинки:

„Чакал съм някой да ми даде 10 стотинки, за да мога да си купя геврек.

Целия материал четет в сайта за изкуство www.bgart.bg

Последни новини

- Реклама -