15.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Столичният кмет въвежда промени в плащането на сметта

Снимка: БНР

Промени в таксата за отпадъци за бизнеса и физически лица ще има в София. Това заяви пред бТВ кметът на столицата Васил Терзиев. Той пооясни, че момента се правят разчети, защото за едни местният данък ще стане по-висок, а за други може да намалее.

Замърсителят плаща

„Променяме системата и разчетите се правят въз основа на „замърсителят плаща“, поясни столичният кмет. Промяната ще бъде обсъдена с всички групи в СОС, както и с бизнеса. Плащането ще бъде според генерираното количество отпадъци, целта е да се увеличи рециклирането, коментира Терзиев.

„Правим разчети, включват домакинствата и бизнеса и когато вкараме „замърсителя плаща“ ще има промени, но в каква посока ще уточним. Ние по-рано ще споделим рамката – за едни поскъпване за други намаляване. Ако генерираш много боклук, ще плащаш, ако рециклираш – по-малко. Всички тези промени трябва да залегнат в План-сметката, в бюджета, целта ни е да го направим много по-рано и по-прозрачно. План сметката за боклука да се обсъди с всички групи още през юли – август“, обясни кметът на София.

Решението

Той е убеден, че за 2 години ше се реши проблемът с отпадъците в Столична община. „Почти нищо – 90% се депонираше, не се рециклираше. Като увеличим рециклирането, за 2023 г. е 1,5 %, а целта е до края на тази година да бъде 8%. Трябва да заработи системата за РДФ и заводите и тецовете да искат да горят“, каза Терзиев. И коментира, че заводът за отпадъци и прилежащите клетки са планирани да се запълнят в рамките на 21 години, а клетките ще се запълнят. Седем вече са запълнени и остават още две.

Сигнал като бенгалски огън

„Ако свалим депотирането на 10- 15%, ще се окаже, че няма да има проблем с боклука – ще има 90% депониран отпадък. Предстои отваряне на 5 и 6-а клетка, ПУП-ове и отчуждителни процедури. Заровединят РДФ беше проверен от РИОСВ, спазили сме закона. Не се притеснявам, защото сигналът на Георги Георгиев до РИОСВ беше бенгалски огън“, коментира столичният кмет. Той допълни, че ще се увеличат работниците на ръчното сепариране.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img