35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Столтенберг: 500 хил. войници на НАТО са в пълна бойна готовност

500 000 войници на НАТО са във висока степен на готовност към настоящия момент. Това каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

На срещата съюзниците съгласуваха най-мащабните си и всеобхватни планове за отбрана от времето на Студената война насам, които включват преди всичко отбрана срещу Русия. Текстът на изявлението на Столтенберг е публикувано на 14 юни от пресслужбата на Алианса.

Сега анализаторите на НАТО превръщат тези планове в конкретни изисквания, които да определят силите и средствата, необходими за евентуална отбрана, каза Столтенберг. „Днес имаме 500 000 войници във висока степен на готовност във всички области, което значително надвишава целта, поставена на срещата на върха в Мадрид през 2022 г. НАТО също така удвои броя на бойните групи на източния фланг“, заяви още той.

„Нарастващите заплахи поставят много по-високи изисквания към членките на блока по отношение на оръжията, противовъздушната и противоракетна отбрана, логистиката и отбранителните способности на далечни разстояния“, добави генералният секретар.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини