21.7 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Столтенберг на посещение в Унгария, притиска Орбан за военната помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети Унгария, като се очаква да обсъди с Виктор Орбан отказа на Будапеща да оказва военна помощ на Украйна
След като Унгария поиска освобождаване от военна подкрепа за Украйна в замяна на деблокиране на ключови решения на алианса, всички погледи са насочени към генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ще посети Будапеща в сряда (12 юни).

Посещението на Столтенберг идва, след като миналия месец министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че се стреми да „предефинира“ условията за членство на страната си в НАТО заради противопоставянето на военната подкрепа на алианса за Украйна.

Оттогава Будапеща настоява за отказ от участие в следващия пакет за подкрепа на Украйна, който се обсъжда от повече от месец.

Понастоящем членовете на НАТО изготвят план за предпазване на западната политическа подкрепа за Киев от бъдещи промени в правителствата вътре в алианса, който включва поемане на координацията на военната помощ от ръководената от САЩ ad hoc група за подкрепа „Рамщайн“ и бъдещ финансов ангажимент, който предстои да бъде определен.

Унгария заяви, че не желае да бъде част от подобни планове, тъй като правителството на Орбан обяви военен неутралитет.

Оттогава Будапеща се оттегли от предоставянето на военна помощ и подкрепя Киев само с хуманитарна помощ.

Страната обаче усложни и множество политически решения, взети на ниво ЕС, относно военната помощ, пакетите от санкции и бъдещото членство на Украйна в блока.

Понастоящем Унгария задържа над 6 милиарда евро за възстановяване на средства по схема на ЕС за военни доставки за Украйна, въпреки че не плаща за тях, което все повече води до разцепление между нея и останалите 26 държави-членки на ЕС, които я подкрепят.

Въпреки че Столтенберг от няколко месеца обсъжда на двустранна основа с унгарците подробностите за евентуално отказване от помощта на НАТО, останалите 31 държави членки очакват информация за това какво може да включва отказването, заявиха няколко дипломати от НАТО.

Отказът може да бъде „еднократен“ по отношение на новия механизъм за координация на помощта за Украйна, е заявил един от дипломатите на НАТО пред Euractiv, като е добавил, че това ще се случи при отказ на Унгария да участва, тъй като прилагането му ще се финансира чрез военния бюджет на НАТО.

Според тяхното разбиране Будапеща все пак ще участва в други части от пакета за помощ на Украйна, включително в ангажимента за дългосрочно финансиране на големи суми пари в брой за Киев, като например 40 млрд. долара за една година.

„На практика Унгария най-вероятно няма да допринесе за фонда – но е факт, че страните също няма да допринесат толкова, колкото някои биха искали“, е добавил дипломатът от НАТО.

На ниво НАТО отказите от участие не са нещо ново или напълно необичайно. Турция например получи дерогация за участие в операциите на алианса в Либия в началото на 2010 г.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини