24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Столтенберг в София: НАТО трябва да е готово за продължителен конфликт

Снимка: БНТ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова членовете на Алианса да се подготвят за продължителен конфликт в Украйна и обяви, че НАТО ще сформира постоянна структура на срещата на върха във Вашингтон през юли, която да организира доставките на оръжия за Украйна и тяхното финансиране.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е на посещение в София за пролетното заседание на Парламентарната асамблея на НАТО.

„Няма да участваме в конфликта в Украйна. Няма да изпращаме натовски бойни единици в Украйна. Работим за по-ускореното военно обучение на военни извън Украйна, но и за това как да доставяме по-бързо оръжия на страната“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в България (ОБНОВЕНА)

Генералният секретар на НАТО отговаря на въпросите на делегатите, присъстващи на заседанието.

„Настъпи моментът да помислим дали не е добре да вдигнем някои от ограниченията, които сме наложили (Украйна). Сега виждаме, че бойните действия и границата в Харков са горе-долу на едно и също място. Украинците не могат да поразяват военни цели на руска територия. Това означава, че на тях им е по-трудно да се защитават. Те са атакувани от руска територия с артилерия и ракети, но не могат да отговорят, защото имат рестрикции, които да спазват“, обясни Столтенберг.

По думите му възможността Украйна да атакува стратегически военни цели, намиращи се на територията на Руската федерация, е нейно право.

„Това е право на самозащита. Руската инвазия на Украйна е агресия. Тя има право да се защитава. Това е част от международното право. Правото на самозащита дава възможност да атакуваш военни цели, които са на територията на Русия“, обясни Столтенберг.

Той подчерта, че може би е дошло времето, в което съюзниците да помислят за вдигането на всички ограничения по отношение на Украйна и оръжията, които тя използва: „Някои съюзници вдигнаха рестрикциите, за да  може украинците да се защитават по-добре и мисля, че е дошло времето да вдигнем всички ограничения“.

Източници: БНТ, агенция „Фокус“

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини