31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Столтенберг: Орбан е информирал НАТО преди посещението в Русия

Унгарският премиер Виктор Орбан е информирал НАТО преди планираното си посещение в Русия. Това заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг.

„Унгария ни информира за това предстоящо посещение“, каза Столтенберг на пресконференция. Тя беше посветена на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе следващата седмица. Той добави, че очаква съюзниците да обсъдят във Вашингтон срещата на Орбан с руския президент Владимир Путин и „дискусиите, които той проведе в Москва“.

„Разбира се, Виктор Орбан не представлява НАТО на тези срещи. Той представлява собствената си страна“, подчерта Столтенберг.

„Украйна трябва да реши кои са приемливите условия за мирни преговори и всяко договорено решение“, каза той. Столтенберг отбеляза, че НАТО помага на Украйна да се подготви за присъединяване към военния алианс.

„Цялата работа, която вършим, е да направим Украйна по-силна и по-добре подготвена да се присъедини към нашия алианс“, заяви Столтенберг. Той добави, че очаква страните от НАТО да предоставят повече средства за противовъздушна отбрана и боеприпаси на Украйна.

Освен това Столтенберг поздрави лидера на британската Лейбъристка партия Киър Стармър за спечелването на парламентарните избори в страната.

Украинското външно министерство от своя страна заяви, че посещението на Орбан в Москва, последвало пътуването му до Киев по-рано тази седмица, не е било съгласувано с Украйна.

„Напомняме, че за нашата държава принципът „никакви споразумения за Украйна без Украйна“ остава непоклатим и призоваваме всички държави да го спазват стриктно“, се казва в изявление на министерството.

Киев смята своя мирен план от 10 точки и основаната на него международна среща на върха като единствения реалистичен път за прекратяване на продължаващата вече над 2 години война с Русия.

Освен това Столтенберг потвърди, че Алиансът ще предостави на Украйна военна помощ на стойност 40 млрд. евро догодина.

Лидерите на НАТО се събират във Вашингтон следващата седмица, за да отбележат 75-годишнината на алианса. Те ще отправят силно послание за подкрепа на Украйна. Обещанието за 40 млрд. евро обаче не е многогодишният финансов ангажимент за подкрепа на Украйна, който Столтенберг искаше да договорят съюзниците. Алиансът ще преразгледа военната си помощ догодина.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини