13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Стреляха по словашкия премиер Роберт Фицо, ранен е (ВИДЕО)

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян в Хандлова, град в окръг Приевидза, регион Тренчин, в централната част на Словакия.

Фицо е откаран в болница. Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е животозастрашаващо, съобщи правителствената пресслужба в Братислава.

Оттам добавиха, че той ще бъде транспортиран с хеликоптер в град Банска Бистрица, тъй като поради състоянието му не е възможно да бъде прехвърлен в столицата Братислава.

„Следващите няколко часа са решаващи“, пише в официалния профил на Фицо във фейсбук.

Знае се само, че изстрелите са били многобройни. Опитът за покушение срещу него е осъществен пред Дома на културата в Хандлова, където заседава правителството. Инцидентът е станал след заседание на словашкото правителство в момент, в който Фицо е излязъл сред хората.

Охраната на Роберт Фицо го е вдигнала от земята и незабавно е откаран в спешното отделение на местната болница.

Предполагаемият нападател е повален и незабавно задържан от полицията. Органите на реда са отцепили района, а всички хора от културния дом вече са евакуирани. За безопасността на останалите членове на правителството се грижи извънредна охрана.

В момента в правителството на Словакия има четирима вицепрезиденти. Единият е министърът на отбраната Роберт Калиняк и тъй като той и министър-председателят са от една партия, вероятно той може временно да поеме отговорностите. Министърът на икономиката Дениса Сакова също е вицепремиер, както и Петер Кмец, който е вицепремиер по плана за възстановяване. Четвъртият вицепремиер е министърът на околната среда Томаш Тараба.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img