- Реклама -

- Реклама -

8.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Светила в хирургията на ръка пристигат в България по покана на проф. Кътева от болница „Софиямед“

За първи път България е домакин на Европейски конгрес по превенция на травмите на ръката с международно участие, който ще се проведе от 19 до 22 октомври в Пловдив. Успоредно с него ще се състои и VII-ми Национален конгрес по хирургия на ръка.
Светила по специалността „хирургия на ръка и реконструктивна хирургия“ от над 9 европейски държави пристигат у нас по покана на проф. д-р Маргарита Кътева – президент на „Дружество по хирургия на ръката-България“ и началник на едноименния Център в УМБАЛ „Софиямед“.
Специалистите ще коментират новостите и опита си в областта, а от България с доклади, научни съобщения и постери ще се включат над 30 изтъкнати лекари. В програмата на Конгреса са включени и workshop-ове.
Специално за научния форум у нас за пореден път ще пристигне проф. Едгар Бимер – един от създателите на микрохирургията и първият в света специалист успешно трансплантирал горни крайници, както и проф. Рикардо Джунта – президент на Дружеството по реконструкривна хирургия в Мюнхен, Германия.
Гост на конгреса ще бъде и доайенът на периферните неврохирургични операции проф. Роберт Шмидхамер. Проф. Кътева е специализирала и при двамата специалисти (проф. Бимер и Шмидхамер), които са извършвали в екип с нея и операции в България.
Проф. д-р Маргарита Кътева

„За нас е чест, че специалисти от този най-висок ранг ни гласуваха доверие и България ще бъде домакин на Европейския конгрес. Искам да подчертая, че именно благодарение на обмена на опит между нас с изявени лекари от целия свят, можем да предложим на своите пациенти у нас по нищо по-различни или по-лошо лечение от това, което биха получили на другия край на света. Това, че конгресът се провежда в България е признание и доказателство за високото ниво на специалистите ни в страната. За нас е чест, че можем да приветстваме на родна земя истински светила в специалността. Желанието ми е да се създадат специлизирани центрове във всички по-големи областни болници в страната. Амбицията ми е Центърът по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ да се превърне в национален такъв, за лечение на пациенти с увреждания на крайниците, посттравматични увреди, заболявания и вродени малформации. За щастие за поредна 9-та година при нас преминаха курс за придобиване на умения за високоспециализирана дейност по хирургия на ръка специалисти по ортопедия и травматология от цялата страна“, коментира проф. Кътева.

Именно специалисти от регионални центрове по хирургия на ръката от страната като Пловдив, Варна, Бургас, Русе ще представят и едни от интересните случаи по време на форума в Пловдив. Специалисти от „Софиямед“ ще изнесат 16 доклада и ще водят 2 специализирани work-шопа.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -