- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Световни знаменитости говорят за войната в Израел

 

Знаменитости нарушиха мълчанието си по повод атаките на Хамас срещу Израел.

Супермоделът Джиджи Хадид, чийто баща е от палестински произход, сподели в социалните мрежи текст, осъждащ „тероризирането на невинни хора“ и подкрепящ палестинските и еврейски й приятели:

„Мислите ми са с всички засегнати от тази неоправдана трагедия (…). Този конфликт отнема невинни животи – много от които са детски. Изпитвам съпричастност. Чувствам се отговорна към еврейските ми приятели. Тероризирането на невинни хора не носи никаква полза за движението „Свободна Палестина“. Изказвам своите съболезнования както към палестинци, така и към евреи, изпращам ви любов и сила.”

Сестрите Хадид са единодушни в подкрепата си за палестинската кауза. Те са присъствали на шествия и демонстрации. През май 2021 г. двете предизвикаха голям скандал заради публикация, която гласеше, че „Израел не е държава, а по-скоро земя, заселена от колонизатори“, припомня „Daily Mail“. Бела публикува карикатури, които наричат Израел „окупатори“, a палестинците – „потиснати“. През 2018 г. пък Джиджи заяви в бившия Twitter: „Казах го преди и ще го кажа пак. За мен това не е свързано с религията — става въпрос за алчност“, използвайки хаштаговете „Свободна Палестина“ и „Свободна Газа“. По-късно добави, че не иска да съществува разделение между хората. „Не съм против никого.“ През март 2022 г. бе критикувана пък за това, че сравнява руската инвазия в Украйна с израелско-палестинския конфликт в публикация. Тогава обяви, че ще дари приходите си от есенните модни ревюта на „страдащите“ в Украйна и Палестина.

А когато бившият президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, сестра й Бела написа в социалните мрежи: „Отношението към палестинския народ е несправедливо, едностранчиво и не трябва да се толерира. Подкрепям Палестина.“ Изабела е ярък активист в подкрепа на Палестина, но все още не е коментирала публично атаките.

Що се отнася до баща им – бизнесменът Мохамед – той е палестинец, роден в Назарет през ноември 1948 г. – четири месеца след като градът му бива превзет от израелските сили. Семейството му бяга в Сирия и в крайна сметка се установява във Вашингтон. Мохамед е с двойно гражданство – йорданско и американско.

Гал Гадот също изказа съболезнования в социалните мрежи:

Подкрепям Израел и вие също. Светът не може да гледа отдалеч, докато се случват тези ужасяващи терористични актове!“, беше нейното послание.

38-годишната израелска актриса призова последователите си да дарят средства за засегнатите от атаките през уикенда и заклейми хората, които оправдават случващото се. Бившата Мис Израел 2004 г., бе едно от първите холивудски имена, които подкрепиха Израел.

Кайли Дженър пък получи подкрепа от еврейски организации в Америка, след като публикува и изтри „стори“ също подкрепящо Израел. 26-годишната бизнесдама окачи знамето на държавата с текста „Сега и винаги, ние стоим с народа на Израел!“ В случая обаче получи противоречиви коментари от последователи и това наложи свалянето на публикацията.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -