26.8 C
София
петък, 21 юни 2024 г.
Категории:

Свидетел на стрелбата в Плевен: Полицейската кола беше цивилна и криволичеше

19-годишният младеж, който беше прострелян от полицай след неподчинение на сигнал за проверка в Плевен, е опериран и добро състояние. Той е настанен за лечение в болница, а служителят на реда временно бе отстранен от длъжност.

Полицай простреля 19-годишен младеж в Плевен

Тази сутрин пред болницата в Плевен на протест се събраха момчетата, които са били в колата. Тук дойдоха и техни приятели и семействата им.

„Оперираното момче, благодарение на тях и на колегите, тъй като аз съм лекар, е в добро здравословно състояние след тежка 4-часова животоспасяваща операция. Самите момчета са го докарали тук и след това лекарите са положили усилия да бъде в добро състояние в момента“, обясни пред БНТ Деян Георгиев, баща на едно от момчетата.

Синът му е бил до простреляния младеж, цялата му тениска е била в кръв, която е дадена в следствието за експертиза.

„В деня, в който се е случил инцидента, брат ми се е прибирал от изпит в София. Събира се с приятелите си, защото не са се виждали от много време да прекарат малко време заедно, да направят организация за морето“, каза Дико Диков, брат на простреляното момче.

„Всичко започна, когато навлизахме в Плевен и застигаме бял Ситроен, който си личеше, че не се движи адекватно по пътя. Настъпваше маркировки, криволичеше. На влизане в града се движеше бавно, при което аз се опитвах да го заобиколя, да си го изпреваря. Той подава газ и по всякакъв начин не ми позволява да бъде изпреварен. Примирявам се и продължавам да карам след него. Престроявам се в лява лента на кръстовище, при което той ме засича, подавам звуков сигнал и заставам до него. Той сваля прозореца и пита: „Някакъв проблем ли има, момчета?“. И аз казвам: „Какъв проблем – ти ме засичаш!“. Посочвайки банкета, той казва да отбия вдясно и да се разберем“, разказа Юли Юлиев, шофьорът на колата.

Той потвърждава, че човекът и колата били цивилни. Не се легитимирал, не казал, че е от полицията, твърди студентът.

В ситроена са били няколко „едри, здрави мъже“, описва ги той. Юли Юлиев е потеглил със своята кола, след което се е чул изстрел. Малко след това те са докарали пострадалото момче в болницата и са видели, че е простреляно.

По-късно днес от полицията и прокуратурата ще дадат повече информация по случая.

Припомняме, че ситуацията се е разиграла около 02:30 часа в сряда срещу четвъртък нощ на булевард „Георги Кочев“ в Плевен. Полицейските служители дали знак за спиране на лек автомобил „Фиат“. Когато тръгнали към колата за проверка, водачът потеглил с висока скорост и избягал. Служител на МВР е произвел изстрели, в резултат на което един от пътниците на задната седалка е ранен.

По случая са образувани вътрешна проверка и следствено дело.

Разследването е започнало с оглед на местопроизшествието и се води от следовател, събрани са и доказателства. При огледа са намерени и иззети две гилзи и огнестрелното оръжие, направени са и обтривки на ръцете на полицейския служител. Разпитани са няколко свидетели, изискани са и записи от камери за видеонаблюдение в района, заснели инцидента.

По делото предстои да се назначат множество експертизи – балистична, съдебно-медицинска, видео техническа и други.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини