- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Тагарев: „Страйкърите“ трябва да бъдат гласувани преди местните избори

Министърът на отбраната Тодор Тагарев призова Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местните избори. Той коментира, че когото в противен случай има рискове сроковете да бъдат изпуснати.

„Ако се чака  да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор, който отново да влезе за ратификация в парламента. Нужно е техническо време за плащане, което също е нелека процедура. Бюджетната и военната комисия в парламента вече одобриха купуването на БТР-ите“, добави той.

Тагарев обясни, че плащането за тази година е предвидено в Закона за бюджета, както и в рамките на прогнозната макро рамка за бюджета за следващите три години. Периодът на плащането е за пет години.

Още във втората половина на 2025 г. се очакват първите машини, а последните – първото тримесечие на 2028 г. Най-много от машините ще пристигнат през 2026 и 2027 г, каза още военният министър.

Тагарев обясни, че има искания от страна на Украйна за още военна помощ от наша страна.

Ракетите С-300, които решихме да дадем на Украйна, са малко на брой. Точната им бройка обаче е секретна информация. Става въпрос за неизправни ракети, които българската армия няма как да използва или да ремонтира, но украинската – има вариант за такова нещо. Ако се използват неизправни, те може да са опасни за военните, които ги изстрелват, каза Тагарев.

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -