27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

“Таймс“: Британската нация дължи рицарско звание на инспектор Васил Панайотов

Британската нация дължи благодарност на полицейски инспектор Васил Панайотов, който стои в основата на разкриването на най-голямата измама със социални помощи и пране на Острова, пише британският вестник „The Times“.

Миналата седмица лондонски съд постанови присъди между 3 и 8 години затвор за петимата българи, източили 54 млн. паунда (около 63 млн. евро) от британската социална система с фалшиви документи. Осъдените са подали над 6000 фалшиви молби за помощи до „Юнивърсал кредит“ – системата за плащания за хора под пенсионна възраст, които имат ниски доходи или са без работа.

Днес „The Times“ пише, че българският следовател Васил Панайотов от Сливен, разкрил първоначално измамната схема, заслужава британско рицарско звание (MBE). Панайотов заподозрял нещо нередно, след като забелязал как негови съграждани внезапно забогатели:

„Изведнъж стотици хора започнаха да живеят като баровци и да получават социални помощи от Обединеното кралство, използвайки слабостите на британската социална система“, казва българският следовател.

Разследването разкрива, че някои от поискалите социални помощи през живота си дори не са стъпвали във Великобритания, докато други набързо купили самолетни билети за там, само и единствено с цел да се снимат пред даден имот, така че да докажат уседналост и да получат финансирането.

Инспектор Васил Панайотов разказва, че подал сигнал за нарушение в британското Министерство на труда и пенсиите, след като забелязал как в града започнали множество нови строежи, открили се нови магазини и казина, а някои от местните жители започнали да се обличат с безпрецедентно количество скъпи дизайнерски дрехи.

Британското министерство започнало разследване още през 2021 г. след ареста на няколко българи, замесени в схемата. В момента британската прокуратура продължава да разследва казуса, тъй като подозира, че откраднатите 54 милиона паунда са само малка част от източените пари.

Министерството на труда и пенсиите е изправено пред вълна от критики заради очевидно неработещите си процедури за проверка, които не са успели да открият явни нередности като многократно използване на идентични имена, адреси и телефонни номера.

Справка в сайта на Районното полицейско управление в Сливен показва, че Васил Панайотов множество пъти е печелил наградата „полицай на месеца“ или „полицай на годината“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини