Содената питка е неизменна част от трапезата на Бъдни вечер, а всички домакини са наясно, че е истинско предизвикателство тя да стане и вкусна, и мека.
Резултатът не винаги е добър, но има изключително лесна рецепта, която се оказва и много сполучлива според тези, които са я пробвали. Гарантираме, че ако спазите всички стъпки, ще останете доволни. Тайната е в газираната вода.
Съставки:
500-550 г брашно
350 мл топла газирана вода
5 с.л. олио
3 с.л. лимонов сок
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Предварително пресейте в купа брашното. Направете „кладенче“ в средата и сложете в него захарта и солта. Разтворете содата в лимоновия сок и го изсипете в „кладенчето“. Започнете да прибавяте постепенно газираната вода и месете тестото, докато стане меко и напълно хомогенно.
След това го извадете с намазнени ръце и започнете да месите на предварително набрашнена повърхност. Месете в продължение на около 10 минути, след това оформете на топка.Сложете предварително подготвената и увита във фолио паричка и поставете питката в покрита с хартия за печене тава.
Намажете с олио. Печете в предварително загрята до 170-180 градуса фурна.
След като се зачерви, проверете с дървена клечка дали е добре опечена. Извадете питката от фурната и покрийте с кърпа, преди да поднесете на масата.
Вижте и рецепти за вкусен постен боб ТУК
Топли и светли празници!