35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Тайните срещи на Доган с Митрофанова


Руският посланик Елеонора Митрофанова е сред малкото хора, които имат достъп до Ахмед Доган. През последните месеци тя е провела поне 3 тайни срещи с почетния председател на ДПС, съобщи първо сайтът Lupa.bg.

Особено важна е била последната среща, която се е състояла на 25 юни в сараите на Доган в столичния квартал „Бояна“, преди той да замине за морското си имение край Росенец. Целта на засиленото общуване между лидера на ДПС и руския посланик е настояването на Митрофанова председателят на партията Делян Пеевски да ограничи агресивното си говорене срещу Русия.

Доган, който е известен с проруските си настроения, вероятно се е съгласил със своята гостенка и е поел известни ангажименти към нея, тъй като дни след рандевуто започва атаката срещу Пеевски. Под влиянието на Ахмед Доган областни организации, както и отделни депутати започват да заливат централата с писма в подкрепа на почетния председател.

Откакто Делян Пеевски влезе активно в политиката през последните две години, той е сред най-изявените говорители срещу Русия и в подкрепа на Украйна. Тъкмо тази негова позиция е довела до конфликта между двамата най-важни хора в ДПС, а Доган е настоявал темата да бъде неглижирана, тъй като не касае партията. Делян Пеевски обаче не се съгласил, настоявайки, че за ДПС единственият път е само евроатлантическият.

Доган и хората от най-близкото му обкръжение обаче не отстъпвали от позицията връзката с Москва да не се къса. Заради оформилата се конфронтация почетният председател решил да се противопостави на ръководството на партията, привличайки към себе си членовете му, които не харесват антируската реторика.

Един от предишните председатели ни ДПС Лютви Местан, който оглавяваше партията от 2013 до 2015 година, също бе отстранен изненадващо точно след негова декларация срещу Русия в подкрепа на Турция, когато бе избухнал конфликт между Ердоган и Путин. На коледното тържество на партията Ахмед Доган нарече това „груба грешка“, а Местан бе отстранен, като на негово място бе избран Мустафа Карадайъ. По онова време самият Местан заяви, че бил настъпил руска мина.

Според някои анализатори, които следят процесите в ДПС, битката в партията е по оста Русия-Украйна. Доган настоявал формацията да гравитира около Москва, докато Пеевски заявил, че това няма да се случи, докато той я ръководи като председател. Други наблюдатели смятат, че кръгове в ДПС, гравитиращи около Рамадан Аталай, са се ояли и наистина деребействали. Това създавало сериозно напрежение вътре в структурите на ДПС.

Борис КРУМОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини