„След една хубава вечеря човек може да прости на всеки, дори на собствените си роднини“, казва Оскар Уайлд. И без особени роднински драми, от година на година все повече стават туристите, които освен чудни гледки биха искали да опитат непознати и уникални вкусове. Затова кулинарните приключения се превръщат в задължителна част от офертите на туроператорските агенции. Неизброимо много са местата в света, където вкусът на историята, културата и страстта във всяка хапка ще направи пътуването запомнящо се. И все пак ето три дестинации, които са напълно достъпни за средностатистическия българин и ще запишат неговата 2025 година сред незабравимите.
Тоскана – паста, трюфели и пекорино
Средновековни градчета, зелени хълмовете, лозя и разбира се, храна – всичко това накуп може да се преживее в Тоскана. Регионът се намира в централната част на Италия и там силно се усеща духът на страната, в която се влюбват толкова много хора. Тосканската кухня е една от най-вкусните в света и включва зехтин екстра върджин, пресни зеленчуци, висококачествени меса, трюфели и пекорино (овче сирене).
Обичайно в менютата има няколко типични блюда – в началото са антипасти, последвани от primi (първи ястия), secondi (основни ястия) и dolci (десерти). Има ястия, които просто са задължителни за туристите, например регионалните сушени меса и сирена. В ресторанта непременно си поръчайте Рappa al Pomodoro – гъста супа, приготвена чрез задушаване със стар хляб, пресни домати, зехтин и пресни билки.
Pici пък е дебела ръчно навита паста, която е любима на местните жители и се предлага със сос от трюфели или пекорино. Rosticciana са крехки свински ребра от местно отгледани прасета, които се натриват на сухо с розмарин и семена от копър и чесън.
Arista di maiale al forno е свинско филе, подправено със сол, зехтин, чесън, розмарин и градински чай, изпечено във фурната. Не бива да се забравя, че Тоскана е един от най-известните винарски райони в цяла Европа със своите червени и бели еликсири.
Обикновено туристите първо искат да разгледат Флоренция, Сиена и Пиза, където ще видят изумителни архитектурни творения и ще се разходят из исторически калдъръмени улици. Но истинският дух на Тоскана са малките й градчета, където може най-пълно да се усети вкусът на региона.
Кебап, симид и баклава в Истанбул
Има нещо в Истанбул, което кара да го усещаш като кръстопът на света. Там отлично се съчетават близкоизточната и средиземноморската кухня. От крехки агнешки шишчета до хрупкава сладка баклава и пикантни бюреци, кулинарната сцена в Истанбул е експлозия от вкусове. Пазарите за подправки и сушени плодове са чудесно място да откриете нови съставки, които ще отнесете със себе си у дома.
Известен в миналото като Цариград, Константинопол и Византион, най-големият турски град реално е икономически, културен и исторически център на страната. 15-милионното сити е разположено на двата бряга на протока Босфор, който разделя Европа и Азия. Посещавайки Истанбул, не може да пропуснете гъстото турското кафе с хубав каймак. Захарта се добавя към студената вода, преди кафето да заври, и затова то се сервира без лъжичка.
Кебапът се приготвя обикновено на шиш и е предпочитано ястие от повечето туристи. Т.нар. турска пица „пиде“ представлява тънко изпечено на фурна тесто със или без месо. Балик екмек е парче риба в хляб. А толкова популярният турски симид са кръглите хлебчета, поръсени със сусам.
Никой не е успял да разгледа Истанбул от първо посещение. Но все пак „Света София“, някога църква и музей, а днес джамия, е просто задължителна. Тя е сред най-великите архитектурни произведения, често споменавано като едно от осемте чудеса на света. Синята джамия пък е сред най-красивите паметници. Автентичната атмосфера ще се усети по време на разходка по култовата Капалъ чарши, която обхваща над 60 улици и 3500 магазина.
Да Нанг е истинска сцена на морска храна
През последните две-три години Виетнам се превърна в хит за много европейци, включително българи, а Да Нанг е мечтана дестинация за любителите на храната. Разположен е в централната част на страната между древния град Хой Ан, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, и имперския Хюе, бивша столица на страната.
С десетките си крайбрежни заведения и улични щандове за храна Да Нанг предлага много повече от туристическо посещение на забележителности. Mi Quang – ястие от оризова юфка, свинско месо, скариди, пъдпъдъчи яйца, фъстъци и пресни билки, е удоволствие, което трябва да се опита. С дебюта си в Пътеводителя на MICHELIN, изтъквайки изключителните си морски дарове и регионална кухня, това очарователно кътче от света е готово да посрещне вълна от любопитни пътешественици. Те няма да пропуснат Nén Danang и Madame Lân, където разнообразни ястия от местната кухня се сервират на маси в двор, осветен от цветни фенери, които висят от дърветата. В ястията със сигурност присъстват скариди, миди и калмари, често украсени с цветове от банан.
Най-доброто време за посещение на Виетнам е от март до май и септември-октомври, когато е топло. През дъждовния сезон от ноември до февруари освен влажно е и доста мрачно.
Маргарита ДИМИТРОВА