5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Тънкото отмъщение на Борисов в деня на прошка – от Явор ДАЧКОВ

На 17 март, в деня на прошка според православния календар, Бойко Борисов унизи „Промяната“ и „Демократична България“, показвайки им ясно кой командва парада. В късната неделна вечер преговорният екип на ГЕРБ даде пресконференция и постави ултиматум на ПП-ДБ за подписването на коалиционното споразумение или предсрочни избори. Само час по-късно, почти в полунощ, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Николай Денков и Атанас Атанасов също дадоха пресконференция и се примолиха на Борисов да не ги зарязва на произвола на демокрацията през избори, а да ги качи на скута си.

Явор ДАЧКОВ

От двете пресконференции в неделната вечер останах с впечатлението, че и ГЕРБ, и ПП-ДБ много искат да си седят по скутовете и да има правителство, но им е неудобно да го кажат в прав текст и се назлъндисват като моми на селската чешма. И едно тънко отмъщение на Борисов за ареста на 17 март преди две години. Днес онези, които го арестуваха, му се молят да ги остави на въртележката. Общо взето, цирк, който отвращава хората от политиката. Направиха го по самоунизителен начин – Атанас Атанасов направо изплака, като лично се обърна към Борисов, очевидно ужасѐн, че може да не стане председател на парламента след ротацията с Росен Желязков. Пресконференцията им излъчваше поражение и мрънкане на жалкари, които са готови на всичко, за да не се разделят с властта.

Борисов избра този ден неслучайно. На 17 март 2022 г. той бе арестуван по заповед на Кирил Петков, който тогава беше премиер. Две години по-късно Борисов накара всички, които протестираха срещу него, чегъртаха ГЕРБ и дори го арестуваха, да му се молят с навлажнени очи за управленска коалиция. Борисов избра този начин, за да отбележи и официалното завръщане на ГЕРБ във властта през парадния й вход. Въпреки че спечели няколко избора през последните години, партията беше в тотална изолация, а завръщането й в управлението изглеждаше немислимо. Дори и след последните предсрочни избори на Борисов му се наложи да отстъпи мандата на „Промяната“ и да направи крачка назад, организирайки сглобка, в която ГЕРБ имаха минимално и незабележимо участие в изпълнителната власт. Сега се връщат официално в изпълнителната власт със собствен мандат, собствен премиер и собствени министри. За първи път от три години насам и за четвърти в последните петнадесет. Един интересен детайл. Когато Мария Габриел отиде да вземе мандата от Румен Радев, с нея освен представителите на ГЕРБ бяха Кирил Петков и Николай Денков, все едно че са част от партията мандатоносител. Символичен знак за пълното им претопяване от най-големия им политически враг.

Пиша този коментар, преди Мария Габриел да върне изпълнения мандат заради редакционното приключване на броя, но не мисля, че ще има изненади. Всъщност нито за момент не си представях, че ПП-ДБ или Борисов ще отидат на предсрочни избори, и приемах всички циркове от последните седмици като блъфове и надцаквания за постове и надмощия. Тази сглобка беше направена след външен натиск поради геополитически причини, които не са изчезнали. Няма логика и сглобката да изчезне. Миналия път коментирах, че основната причина за изострените сблъсъци през последните седмици е желанието на Христо Иванов и „Промяната“ да получат власт над главния прокурор и новата антикорупционна комисия, нещо, което ми се струва невъзможно. Ако има правителство, което е много по-вероятно според мен, това ще означава, че Христо Иванов и „Промяната“ тотално са абдикирали и от последния си рубеж – съдебната реформа и борбата с корупцията. Опитите им да извиват ръцете на Пеевски и Борисов, за да получат достъп до властови лостове в прокуратурата и КПКОНПИ, удариха на камък, защото в противен случай щяхме да отидем на избори. Това е най-верният лакмус за същинската динамика на преговорите според мен. И тази тема със сигурност не е коментирана от преговорните екипи, а лично между Борисов и лидерите на ПП-ДБ. Искам да кажа, че ако Христо Иванов беше принципен, нямаше да се моли да го оставят във властта, а щеше сам да отиде на предсрочни избори заедно с всички останали борци против корупцията, които реваха по площадите в последните три години и блокираха Орлов мост през ден.

Трудно е да се предвиди колко дълго ще изкара правителството на Мария Габриел. Скандалите и драмите около съставянето му не предвещават дълъг живот, но мисля, че по-важният фактор за неговата краткотрайност ще бъдат три външни фактора – изборите за Европейски парламент в края на пролетта, развоят на войната в Украйна и изборите за президент на САЩ през ноември. Само след половин година ситуацията в света и Европа може да бъде твърде различна, а геополитическата примка около вратовете на Борисов и Пеевски отслабена, което означава, че ПП-ДБ ще се окажат ненужни и незабавно ще бъдат изхвърлени от властта. Най-вероятно през нови предсрочни избори в края на годината или в началото на 2025.

Последни новини

- Реклама -