5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Търси жената! Заради Ивелина Дундакова, кадър на ПП-ДБ, сглобката се разпаднала

Ивелина Дундакова

Ивелина Дундакова била предложението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за МВР министър след ротацията, но от ГЕРБ отказали. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков по време на последния отчет на редовното правителство.

Припомняме, че Ивелина Дундакова бе назначена за заместник-министър на вътрешните работи през лятото на миналата година. Тя е дългогодишен кадър на Министерството на вътрешните работи. Към настоящия момент е началник отдел „Регионално сътрудничество и международни организации“ в дирекция „ЕС и международно сътрудничество“, а преди това е била главен експерт в дирекция „Анализ и политики“ в МВР.

Ивелина Дундакова е заемала поста на съветник към Националния координатор за противодействие на тероризма и сигурността под Министерството на правосъдието и сигурността в Нидерландия. Тя е работила и като анализатор на риска в данъчната служба към Министерството на финансите в Нидерландия. Завършила е „Международни отношения и проблеми на сигурността“ в Софийския университет и „Управление, икономика и право“ в „Inholland University“ в Ротердам.

„Да обърнем внимание, че Калин Стоянов не знае английски, а Дундакова свърши огромна работа по отношение на Шенген и за привличане на хора за опазване на границите“, посочи Денков. Той обясни, че в хода на преговорите за ротацията ГЕРБ са настояли да бъдат сменим трима министри. От ПП-ДБ са се съгласили, но с условието Дундакова да стане министър на вътрешните работи. „Но Стоянов им е толкова ценен, че те обясниха, че заради него падна правителство“, категоричен е премиерът.

Попитан защо се бави второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост Николай Денков обясни, че причината е неприемането на 4 решения от Народното събрание. „Те са в НС и стоят от месеци. Вместо депутатите да се занимавам с противоконституционни решения, да приемат законите, а те са пътната карта в енергетиката, законът за подаването на сигналите, законът за личния фалит и още едно проекторешение.

Според Денков депутатите не се заемат с това, може би за да обвинят Асен Василев, че не си е свършил работата. На въпрос защо премиерът два пъти е излъгал, че висшето образование ще стане безплатно, министър-председателят обясни, че решението стои в Народното събрание от близо два месеца. То може да се приеме за една седмица, а понякога приемат закони и за ден – ГЕРБ и ДПС не искат да приемат решението, категоричен е той.

Денков бе попитан и защо все още директори на училища и регионални управления на Министерството на образованието се назначават по партийна линия, като той отговори така: „Тези, които назначава по партийна линия, бяха ГЕРБ по времето на Красимир Вълчев. Това е много добре документирано, включително и в Народното събрание. И от ДПС, и от БСП дори казаха, че такова политизиране в образователната система, никога не е имало, както по времето на ГЕРБ през 2016 г.“.

От думите на премиера стана ясно, че България е задвижила процедура за изпращане на самолет в Германия, който да прибере тленните останки на загиналото 4-членно семейство при пожар в Солинген.

 

Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Последни новини

- Реклама -