3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Татко Петко печели 656 хиляди от имот в Плевен


Бащата на Кирил Петков слага в малкия си джоб всички играчи на пазара на недвижими имоти, става ясно от разследване на сайта BIRD. Татко Петко, както публично стана популярен Петко Кирилов Петков, е направил бърза врътка с недвижим имот в Плевен преди повече от 16 години в далечната вече 2007.

По това време кмет на града е Найден Зеленогорски. Става дума за апетитен парцел от над 3,8 декара в града, който Татко Петко придобива срещу смешната сума от 4040 лева. Пет месеца и половина по-късно находчивият софиянец препродава имота на частна фирма за 660 758 лева, което е 163 пъти по-скъпо. Така направо удря в земята приятеля на сина си Даниел Лорер, за когото се изписаха цели опуси, че е продал имота си на централната столична уличка „Чаталджа“ пет пъти по-скъпо само година след като го е придобил.

Очевидно Татко Петко е големият майстор и учител на сина си и на Лорер. Няма как от него да не тръгва афинитетът им към изгодните сделки с имоти. Лорел и Петков са съмишленици не само в партийните дела, но и съдружници в имотния бизнес. През далечната 2004 година двамата си купуват 3,5 декара ливада в землището на софийското село Бистрица за 10 хиляди лева. Сега със сигурност ще изкарат поне 100 пъти повече, защото с добри инвеститори.

Но да се върнем на 65-годишния Татко Петко, който си остава една от най-енигматичните фигури на „Промяната“, около която шумът често е високодецибелен, но пък фактите за личността му са малко. Напористият Петко Петков стана известен с това, че кадруваше по време на правителството на сина си, правеше подобни опити и по-късно, когато се създаваше сглобката. Нещо повече – на него и на приятеля му от каратето, покойния вече Алексей Петров, се пришива бабуването за създаването на кабинета „Денков“.

И до днес е публична тайна, че Татко Петко е лобирал пред приятеля на сина си Асен Василев да се погрижи Кирил Ценкин да стане заместник-министър на вътрешните работи. Преди да се издигне стремглаво в йерархията, Ценкин е гард на НСО и като такъв последователно е охрана на Цветан Цветанов и на Кирил Петков. После Татко Петко бил особено настоятелен и за издигането до директор на Гранична полиция на Антон Златанов, който се задържа на поста около 5 часа и сам го напусна по… лични причини.

И до днес роденият на 13 юни 1958 година Петко Петков няма как логично да обясни как се озовава в Канада още през 1988 година – времето преди промените. В онези години никой у нас не може да получи международен паспорт без съгласието на Държавна сигурност. Когато слиза от самолета в Канада и се предава на местните власти, бащата на бъдещия премиер казва, че иска политическо убежище, защото баба му била лежала в лагера „Белене“ заради антикомунистическа дейност. Известно е обаче, че „Белене“ е лагер само за мъже. Но тези детайли оставяме за историците.
Преди това Татко Петко трудно завършва гимназия, не е приет и за студент в Софийския университет, но успява да се класира за студент по биология – педагогически профил в Пловдивския университет. Именно под тепетата се запознава с майката на Кирил Петков – Венета от Дупница, която много му помага да завърши висшето си образование. В Пловдив се ражда и Кирил Петков, а Татко Петков е пристрастен към заниманията по карате. По това време бойните спортове са под прекия контрол на Държавна сигурност.

През 1994 година цялото семейство Петкови е вече в Канада. Синът Кирил завършва университета във Ванкувър, където се запознава с Линда Макензи и бързо сключва брак. По това време Петко Петков се занимава с всичко, докато успява да се уреди да му признаят образованието на биолог и започва да работи по проекти. Озовава се на остров Гуан уж да изследва някакви змии. На остров Гуан, две трети от чиято територия са военни инсталации и бази, не се попада случайно. По-нататък политиката изцяло завладява биографиите на Петко Петков и сина му Кирил Петков, които се връщат в България. Съпругата на Татко Петко остава в Канада, където живее щастливо без съпруга си и сина си.

Последни новини

- Реклама -