10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Теди Москов: Духовният кючек вилнее и унищожава


Теди Москов написа забавната, интересна и исторически поучителна сатира „Дабъ дешил ине“ („Да бъдеш или не“) специално за драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен, където поставя за първи път в дългогодишната си кариера, започнала от Смолян и стигнала до Европа. В лудешката история за предотвратяването на един от най-големите световни конфликти, което се случва не благодарение на политици или генерали, а на трупа от артисти, заедно с домакините участват Мая Новоселска и Евгени Будинов. Будинов е Кихлер – висок, с мустаци, надаващ крясъци от сорта на „Ще трябва да смачкаме някой етнос“. Когато момиче на късмета оповестява, че „Първата изтеглена нация за унищожение е арийската“, Кихлер подскача в ужас и вика „Нихт, нихт“. А щом циганката гледачка Мая Новоселска прогнозира на Кихлер: „Много хора ще страдат, в бункер ще умреш“. Монологът на Хамлет „Да бъдеш или не“ изиграва решаваща роля за обратите в действието.

Теди Москов, който периодично се вдъхновява от сюжети на най-големите в италианското кино на XX век, този път е провокиран от Ернст Любич – актьор и режисьор в театъра на реформатора Макс Райнхард в Берлин по времето, когато Панчо Владигеров е композитор там през 20-те години на предишното столетие. Любич е евреин и успява да избяга в САЩ, преди Хитлер да окупира Европа. В Америка той снима въпросния филм „Да бъдеш или не“, в който всичко се случва в театър в Полша – доносник на нацистите го обърква с щаба на Гестапо, тъй като актьорите са с униформи на тайната германска полиция. Теди Москов избира темата за своята хиперболизирана до карикатурност версия на нацизма и национализма, защото, както коментира той, те се надигат с нови сили и превръщат света в котел с бълбукащи врящи отрови. Всичко е много плашещо, а в Китай, САЩ, Русия и Северна Корея „управляват диктатори, които не са с акъла си“, казва известният режисьор.

– Откъде тръгна идеята за новия ви спектакъл, господин Москов?
– От филма на Ернст Любич To be or not to be. Той е пародия както на хитлеризма, така и на съпротивата срещу него. Преработил съм сценария и става въпрос за Фтората с „Ф“ сФетовна война, а съперниците в нея са не Хитлер и Сталин, а Кихлер и Ставалин. Унищожителите на Кихлер пък ще се окажат артистите от един театър. Няма да разказвам повече.

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

Албена АТАНАСОВА

Последни новини

- Реклама -