17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Тегне ли прокоба над Чарлз и Кейт Мидълтън

Екип ФИЛТЪР

На 8 септември 2022 г. кралица Елизабет, най-дълго управлявалият монарх на Великобритания и неин държавен глава от седем десетилетия, почина на 96-годишна възраст. Обединеното кралство и хора по цял свят отдадоха дължимата почит на жената, чийто живот е изпълнен с чувство за дълг, големи отговорности и драматични събития – от работата й по време на Втората световна война, през срещите й с общо 876 световни лидери, царуването й по време на 14 различни министър-председатели до начина, по който сплоти кралското семейство след трагичната смърт на принцеса Даяна и решението на принц Хари да се откаже от кралските си задължения и привилегии и да се премести в САЩ заедно със съпругата си Меган Маркъл.

В деня на кончината на Елизабет тронът преминава незабавно към наследника й Чарлз, бивш принц на Уелс. Официалната му коронация е на 6 май 2023 година. Чарлз няма харизмата на майка си, но поданиците му дават шанс и проявяват нужното уважение към него, когато застава начело на монархията. Мнозина не са му простили изневярата му по време на брака му с Даяна, но стабилната връзка, която установява със съпругата си Камила, като че ли намалява скепсиса към личността му. Пък и сегашният крал е известен като щедър благотворител, който застава начело на куп инициативи, свързани с опазване на природата и защита на планетата.

От началото на тази година обаче мрачни облаци надвисват над най-известната монархия в света. През февруари гръмва сензационната новина, че крал Чарлз е диагностициран с рак, открит по време на лечение за увеличена простата. Точната форма на заболяването не е съобщена. Монархът се опитва да вдъхне оптимизъм на нацията, а Бъкингамският дворец обявява, че той остава оптимист относно лечението си и очаква с нетърпение да се върне напълно към обществения си дълг възможно най-скоро. След направената му операция той спира публичните си прояви, но продължава да изпълнява конституционната си роля на държавен глава.

Британците все още не са се окопитили от здравословните проблеми на краля, когато само месец по-късно става ясно, че и съпругата на принц Уилям – Кейт Мидълтън, се бори с онкологично заболяване. Принцесата на Уелс неочаквано изчезва от публичното пространство. През януари 2024 година се подлага на операция и остава необичайно дълго време в болницата. Конспиративните теории започват да се разпространяват светкавично – мнозина дори допускат, че съпругът й й изневерява, а тя лекува тежка депресия. Мълчанието на двореца бързо е запълнено от шум в социалните мрежи.

Мистерията скоро е разбулена и идва официално с емоционално видеообръщение от самата Кейт, което слага край на спекулациите. Принцесата признава, че й е открит рак по време на коремна операция в лондонска клиника. Призна, че е уверила децата си, че ще се оправи, и започва превантивна химиотерапия.
Информациите за хода на терапиите както на Чарлз, така и на Кейт Мидълтън са оскъдни, но усещането, че над британската кралска фамилия тегне прокоба, е натрапчиво. Лошата съдба като че ли преследва членовете на семейството от смъртта на Даяна до днес.

В медицината две и две невинаги е четири, а тежките диагнози на двама от най-важните членове на британската монархия може и да са съвпадение. Мнозина обаче са склонни да вярват, че неприятностите в кралското семейство започват след сватбата на Хари и Меган Маркъл. Актрисата отказва да спазва британския кралски протокол, оплаква се от проявен към нея расизъм и лицемерните отношения между представителите на короната. Двамата с Хари заминават за Америка, където правят не особено успешен опит да влязат в шоубизнеса. Скоро Spotify прекратява договора си с тях с обвинението, че двамата не спазват условията. Хари и Меган засега продължават да работят с Netflix и планират да адаптират за стрийминг платформата любовен роман на Карли Форчън.

Най-голям удар върху британската корона нанасят скандалните мемоари на Хари, кръстени „Резервен“, които излизат на пазара през миналата година. Те преливат от изобличаващи твърдения за токсични отношения не само в разяжданата от противоречия кралска фамилия, но и между монархията и пресата. Кралското семейство и неговият персонал са изобразени като хитри съперници, готови да си забият нож в гърба, за да накарат себе си или своите шефове да изглеждат по-добре в очите на обществото. Дворецът, който Хари описва, прилича на съвременна версия на двора на крал Хенри VIII, където придворните се борят за благоволението на монарха и някои загубват главите си.

Мемоарите са началото на неприятностите в кралския двор. Може отново да става дума за съвпадение, но мнозина на Острова твърдят, че както крал Чарлз, така и Кейт Мидълтън са понесли тежко острите упреци, които Хари отправя към тях. Привържениците на конспиративни теории са убедени, че експлозивните твърдения на принца са влошили здравословното състояние на краля и Кейт и са причина за отключване на онкологичните заболявания.

Поданиците стискат палци и се молят всеки ден Чарлз и Кейт да преминат през тежкия период, за да разбият теориите за прокоба над най-известната монархическа фамилия в света.

Добре ли е кралят, или готвят погребението му?

Информациите за състоянието му са противоречиви, но през юни ще посрещне японския император Нарухито и съпругата му Масако

Откакто крал Чарлз III е диагностициран с онкологично заболяване, спекулациите за неговото здравословно състояние не спират. Първоначално от Бъкингамския дворец съобщават, че монархът не страда от рак на простатата, заради която бе на лечение в болница. Заболяването обаче е диагностицирано именно покрай тази хоспитализация, когато той претърпява операция в частна болница в Лондон.

Всъщност здравословното състояние на Чарлз е тема в медиите далеч преди той да седне на престола. Още през далечната 1962 година му правят операция на апендикса. През 2020 пък британците се вълнуваха дали ще се излекува от COVID-19. В началото на пандемията синът на Елизабет се заразява с коронавирус и е изолиран в Бирхол, Абърдийншър. За зла беда, през 2022 г. отново е покосен от вируса, тръгнал от Китай.

Чарлз има и няколко сериозни инцидента по време на езда. Веднъж дори изпада в безсъзнание, след като е хвърлен от коня си, играейки на поло. Заради множеството травми, включително чупене на ръка и рамо, както и операция на коляното, се налага да прекрати заниманията си със спорт. Настоящият крал е разтягал сухожилия на китката по време на риболов в Шотландия и се е контузвал при работа в градината. Друг по-сериозен инцидент преживява на ски спускане. Тогава едва успява да се спаси от лавина, която, за съжаление, убива негов близък приятел. Ужасяващата история е от 1988 г. и се случва на една от най-опасните писти в Европа.
Освен това през годините Чарлз често се оплаква от болки в гърба. Макар да практикува форми на спорт най-вече с чести дълги разходки, травмите, нанесени в миналото, периодично се обаждат. През 2008 г. пък е отстранен нераков израстък от носа му при рутинна процедура, а през 2003 г. е опериран от херния в частна лондонска болница.

От няколко години монархът се стреми да води здравословен живот, а през 1990 година пуска на пазара своя марка органични храни. Привърженик е на алтернативната медицина, включително на хомеопатията. Дори призова министрите на здравеопазването да възприемат по-холистичен подход при решаването на здравните проблеми в страната.

Днес новините за състоянието на Чарлз са на двата полюса – от това, че се готви неговото погребение, до твърденията, че около здравето му няма нищо притеснително.
Чарлз III за първи път се появява публично след поставената онкологична диагноза през февруари тази година. Британският крал и съпругата му Камила посещават тогава църквата „Мария Магдалена“ в Сандрингам. Във видимо добро настроение и използващ чадър вместо бастун, Чарлз маха на събралото се около храма множество от стотина души. Часове по-рано от Бъкингамския дворец разпространяват послание на монарха, в което той благодари за подкрепата. Освен това пише, че като всички онкоболни милото отношение му носи най-много кураж и го радва фактът, че неговата диагноза е привлякла вниманието към организациите, които подкрепят страдащите от рак.

През април тази година обаче медиите гръмват отново със страховити заглавия. Според тиражираните информации здравословното състояние на краля прогресивно се влошава. Това принуждава служителите на Бъкингамския дворец отново да актуализират плана за предстоящото му погребение, подготовката за което е започнала в деня след смъртта на кралица Елизабет II.

Пред изданието The Daily Beast източници разкриват, че здравето на Негово Величество става все по-разклатено и ситуацията „не е добра“. Разбира се, той е решен да победи болестта, а лекарите полагат всички усилия да му помогнат да оздравее.

Няколко дни по-късно от Бъкингамския дворец опровергават тази информация. Нещо повече – обясняват, че Чарлз се готви да се завърне към обществените си задължения, след като лекарите го уверяват, че здравословното му състояние се подобрява.
Независимо от официалната оптимистична прогноза обществените задължения на краля ще бъдат сведени до минимум. Въпреки това той се завръща към задълженията си и предстои да участва в официалните тържества по случай рождения си ден в средата на юни. По всяка вероятност ще пътува за събитието с карета и ще наблюдава церемонията седнал на подиум, а не на кон, както беше миналата година. Отсега тече и сериозна подготовка в края на юни Чарлз и Камила да бъдат домакини на среща с японския император Нарухито и неговата съпруга, императрица Масако.

Жената на Уилям отсъства до края на годината

Лечението й върви добре, но Мидълтън не бърза да се захване отново с работа
Кейт Мидълтън претърпява тежка коремна операция в Лондон през януари. Лекарите я определят за успешна, но последвали изследвания установяват, че принцесата има туморно образувание. Това налага да се подложи на тежък курс на превантивна химиотерапия.

Новината предизвиква огромна вълна от обществени реакции. Целият свят започва да се пита от какво туморно образувание точно страда принцесата, каква е била причината за коремната операция и колко сериозно всъщност е положението й. Отговори от Бъкингамския дворец все още няма. Превантивната или адювантна химиотерапия, на каквато се е подложила Кейт, се провежда след операция, за да се намали рискът от метастази или нов тумор. Химиотерапията е продължително лечение, обикновено изключително изтощителна за пациента и често води до редица странични ефекти, сред които косопад, потискане на костномозъчната функция и на имунната система, гадене и повръщане и анемия.

Още през март става ясно, че съпругата на Уилям няма да се завърне скоро към обществените си задължения. Три месеца по-късно обаче слуховете и догадките не спират. Една от последните информации, публикувани от чуждестранното издание Daily Beast, е, че Кейт по всяка вероятност няма да се завърне към работните си ангажименти преди края на тази година. Засега в програмата й не са планирани абсолютно никакви ангажименти до 2025 г.

Няколко дена след тези новини все пак се появява лъч надежда. Vanity Fair публикува изказване на близка приятелка на кралското семейство, която твърди, че ситуацията далеч не е толкова драматична. „Изпитахме голямо облекчение, защото тя понася лекарствата и се справя много добре с лечението“, казва неназованата дама. Изданието допълва още, че към момента въпросът със завръщането на Кейт не е обсъждан и планиран, защото всички държат на първо място да се възстанови напълно и да се чувства добре. „Няма времева линия и със сигурност няма бързане. Завръщането й ще бъде, когато Катрин се почувства готова и получи зелена светлина от своя медицински екип. Но тя със сигурност ще се върне на работа“, обяснява въпросната жена пред Vanity Fair.

Изглежда, че към момента лечението на Мидълтън върви добре, още повече че получава внимание и подкрепа не само от близките си, но и от целия британски народ. Всекидневно принцесата получава хиляди картички, подаръци и писма, с които приятели и непознати й пожелават скорошно оздравяване и засвидетелстват обичта си към нея.

Херцогинята на Йорк с две ракови диагнози за шест месеца

Съпругата на Андрю Сара Фъргюсън се бори с тумор на гърдата и меланом

Крал Чарлз III и Кейт Мидълтън не са единствените членове на кралското семейство, които преминават през сериозни здравословни изпитания. Тъмните облаци на раковите диагнози надвисват над фамилията още през миналата година.
През юни 2023 на херцогинята на Йорк Сара Фъргюсън е установен рак на гърдата след рутинен преглед с мамограф. Туморът е открит в ранен стадий, но лекарите я съветват да се подложи на интервенция, която преминава успешно. Фъргюсън претърпява единична мастектомия в болница „Крал Едуард VII“ в Лондон – частна клиника, която предпочитат висши кралски особи. Подобно на крал Чарлз III, Сара не крие какво се случва с нея и използва личната си история, за да напомни на хората колко важни са редовните профилактични прегледи.

Но въпреки че привидно всичко изглежда наред, в началото на тази година херцогинята чува още една неприятна новина – диагностицирана е със злокачествен меланом след отстраняване на ракова бенка. По време на възстановителна операция след мастектомия докторите отстраняват и анализират няколко бенки. Така е установено, че Фъргюсън има и рак на кожата. Тя предприема допълнителни изследвания, за да се увери, че заболяването е в ранен стадий.
За щастие, към момента новините около херцогинята са добри и в края на май тя дори се появи на amfAR Gala – събитие, което се провежда по време на филмовия фестивал в Кан.

Меланомът е вид рак на кожата, който може да се разпространи в други части на тялото. Основната причина за развитието му е ултравиолетовата светлина, която идва от слънцето или от солариумите. Фактори като възраст, бледа кожа, голям брой бенки и фамилна обремененост могат да увеличат шансовете за развитие на меланом. Признаците, на които трябва да обърнете внимание, са нова бенка, както и промяна в големината и формата на съществуващи такива.

Сара Фъргюсън е бивша съпруга на принц Андрю – втория син на кралица Елизабет II и по-малък брат на настоящия крал. Бракът им продължи 10 години, а двамата се разведоха през 1996 г. Въпреки че отдавна не са официално семейство, принцът и херцогинята продължават да споделят общ дом в Роял Лодж – имот, собственост на Короната, в Уиндзорския парк. Самият принц Андрю е обявен за черна овца на фамилията, след като бе обвинен за сексуално насилие и бе отлъчен от фамилията по нареждане на самата кралица Елизабет. Двамата имат две дъщери – принцеса Беатрис, на 35 години, и принцеса Юджини, на 33, както и трима внуци.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини