16.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Тейлър Суифт не е повишила инфлацията в Австралия

Огромният интерес към концертите на Тейлър Уифт в Сидни и Мелбърн не е довел до увеличаване на инфлацията в Австралия, тъй като поевтиняването на пътуванията и нощувките в други части на страната е компенсирало ръста им в двата големи градски района. На този фон централната банка на Австралия може да продължи да следва намеренията си за понижаване на водещите лихви през тази година, информира Ройтерс.

„Ефектът Тейлър Суифт“, който вдигна цените на пътуванията и нощувките в най-големите градове на Австралия, предизвика опасения у някои анализатори, че инфлацията може да се повиши през февруари. Въпреки скока в Сидни и Мелбърн, като цяло цените на пътуванията и престоите в местата за настаняване, свързани с туризъм и почивка, са спаднали с 9,3 на сто през февруари.

Месечният индекс на потребителските цени е нараснал с годишен темп от 3,4 на сто през февруари, оставайки без промяна спрямо януари и под прогнозираните 3,5 на сто, сочат официални статистически данни. На месечна основа показателят се е повишил с 0,2 на сто.

Австралийският долар поевтиня с 0,2 на сто до 0,6519 щатски долара, а фючърсите по тригодишните облигации се възстановиха от предишните спадове, докато пазарите продължават да залагат кога точно през тази година лихвите ще започнат да вървят надолу. Те очакват евентуално това да стане през август и септември.

Внимателно следеният показател за базовата инфлацията обаче е нараснал леко, с годишен темп от 3,9 на сто през февруари спрямо януарските 3,8 на сто, въпреки очакванията за спад до 3,6 на сто.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img