3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Тексас не става народна република, няма и гражданска война (ВИДЕО на песен)

 

Пародийно знаме на новата „държава“ – Тексаска народна република, разпространявано в руския сегмент на социалните мрежи

„Тексас напуска САЩ“, „Започва нова гражданска война в САЩ“, „Създават Тексаска народна република“ – такива послания са новият хит в информационното пространство. Както обичайно, тези „сензации“ се появиха първо в социалните мрежи, бяха медийно раздухани от руските средства за масова (дез)информация и прескочиха веднага и в българските медии, разпространяващи пропагандата на Кремъл.

В YouTube вече има и песен за пожара на бунта, която се нарича „Вставай, Техас“ и, естествено, е на руски език.

Как започна ескалацията на конфликта?

Причината за началото на сегашните мащабни спорове е решението на Тексас самостоятелно да затвори границата – да прокара бодлива тел и плаващи прегради по река Рио Гранде.

Федералните власти са вбесени, а щатът Тексас е обвинен в нехуманност, защото заради новите ограничения на границата започват да умират хора. Федералният граничен патрул дори започна да премахва тел по границата между Тексас и Мексико. Но местните правоприлагащи органи спряха да допускат правителствените агенти. В крайна сметка и двете страни се обърнаха към Върховния съд, за да намерят решение. А съдът отсъди в полза на Белия дом, т.е. подкрепи позицията на Байдън.

След това губернаторът на Тексас Грег Абът (политик от Републиканската партия) отказа да се съобрази със съда и заяви, че щатът има право да се пази от „нашествие“, т.е. от нелегални мигранти. Губернаторите на други републикански щати – общо 28 – застанаха на негова страна. Някои от тях, като например губернаторът на Флорида дори обявиха готовност да изпратят собствени сили на Националната гвардия за защита на границата от мигранти.

Тексас отказа да се съобрази с решението на съда, като по този начин показа пряко неподчинение на централните американски власти. На този фон в медиите дори започнаха да се появяват провокативни заглавия за възможното оттегляне на Тексас от САЩ.

Гражданска война в САЩ. Възможно ли е това?

Някои медии правят по-смели исторически паралели, като намекват, че САЩ са на прага на втора гражданска война. Поне такива заглавия излизаха като първи резултати на заявките за търсене. Но дали това наистина е така?

„Причината за този конфликт все още е миграционната криза. Но по-нататък тя се драматизира. Тръмпистките и руските медии са особено активни в разказа за този конфликт. В Русия той е една от основните теми: Щатите са на половин крачка от разпад. Това, разбира се, е силно преувеличено. Но изборите се превърнаха в катализатор, защото щатът директно критикува Байдън, а това е един от показателите за политическия процес“, казва Владимир Фесенко, председател на управителния съвет на Центъра за приложни политически изследвания „Пента“.

Всъщност именно в руските медии могат да се видят заглавия в стил „Защо разбунтувалият се Тексас иска независимост“ или „Втората гражданска война в САЩ“. Всъщност в самите материали не се говори за никакво желание на Тексас да се отдели от Съединените щати, нито пък се говори за започване на „втора гражданска война“.

„Защо започнаха да говорят за Гражданска война? Защото е имало война между северната и южната част на страната. Но сега проблемът не е между Юга и Севера. Той е за това кой е „за“ и кой е „против“ Тръмп. И всичко, свързано с границата, е само катализатор на тези разделения.

Според политическия анализатор Руслан Бортник, цитиран от УНИАН, подобен раздор вече е заплаха сам по себе си.

„Ако Доналд Тръмп бъде отстранен от предизборната кампания със съдебно решение, може да се стигне до ситуация, в която републиканците (тръмпистите) да се опитат да разиграят по-радикални сценарии, застрашаващи целостта на САЩ. Но ми се струва, че подобна възможност е изключително малка“, казва той.

Според него темата за „независимия“ Тексас е била изкуствено разиграна непосредствено преди президентските избори:

„Тексас всъщност изгони федералната гранична охрана и сега се опитва сам да блокира границата. Струва ми се, че републиканците, които контролират този щат, се опитват да бъдат популярни и да покажат подкрепа за кандидатурата на Тръмп. Като изострят проблема с миграцията, те атакуват политиката на Байдън. Ето защо, според мен, става дума за изкуствена ескалация“.

В САЩ нито е започнала гражданска война, нито Тексас се отделя, но това в никакъв случай не означава, че сегашната криза трябва да бъде подценявана. Проблемът е отлаган с години и това води до ескалацията днес. Южният щат е разположен в полупустиня, а граничната зона се охранява предимно от патрули, т.е. просто няма някакъв класически граничен контрол. Основната причина за конфронтацията точно днес обаче е подготовката за изборите. И тя е била успешно подхваната от про-Тръмп медиите и глашатаите на Кремъл. Всъщност днешната ситуация много напомня на сериозните съмнения за руска намеса при първото избиране на милиардера за американски президент.

Някои политолози и международни наблюдатели смятат, че проблемът има потенциал за допълнително изостряне и да доведе до политическа криза в САЩ, защото темата за мигрантите се превръща в ключов въпрос за републиканците в навечерието на изборите. Те изграждат политическата си програма около нея. Това е видно от ситуацията в Тексас и от конфликтите на най-високо ниво. Например, това допълнително бави помощта за Украйна.

Докато страстите бушуват на границата между Тексас и Мексико, Конгресът вече месец не може да вземе решение за реформата на имиграционните правила. Точно тази реформа обаче беше искането на републиканците за гласуване на финансовата и военната помощ за Украйна.

Напълно възможно е страстите по отношение на границата да се успокоят частично, когато Конгресът предприеме действия по имиграционната реформа. Това би трябвало да помогне за отблокиране на помощта и за Украйна. Всички в САЩ разбират, че границата трябва да бъде укрепена и по това няма спор. Въпросът е в легализирането на нелегалните мигранти. Байдън смята, че ако човек живее мирно и не нарушава законите, той има право да получи американско гражданство. А републиканците са категорично против.

Последни новини

- Реклама -